Annie Johansson, centerpartiets ekonomisk-politiske talesman. Foto: Cornelia Nordström
Annie Johansson, centerpartiets ekonomisk-politiske talesman. Foto: Cornelia Nordström

Tre kandiderar som ny C-ledare

Publicerad
Uppdaterad
Annie Johansson, Anna-Karin Hatt Anders W Jonsson eller någon annan?
Nu finns tre huvudkandidater som kan ta över ordförandeposten i Centerpartiet.
Men först på torsdagen avslöjar partiet vilka de tre är.
Samtliga har dock "bred erfarenhet av politiskt arbete i olika funktioner och nivåer", enligt Stefan Tornberg, ordförande i Centerpartiets valberedning.
På Dagens Nyheters debattsida uppmanar han de tre att inför ordförandevalet tydligt redovisa vad de vill uppnå.
"En central fråga är givetvis hur var och en ser på Sveriges framtid – vilka är de utmaningar vi behöver ta oss an?" skriver Tornberg.
Han slår också fast att de tre bör kunna ge besked om hur de vill utveckla samarbetet i alliansen.

Alla tre har brett stöd

Enligt Tornberg har samtliga tre huvudkandidater brett stöd i partiet, och namnen har vaskats fram i samråd mellan de 27 distrikten och valberedningen. Sedan tidigare är det känt att partiets ekonomisk-politiska talesperson, Annie Johansson, av många bedömare ses som en storfavorit. Men om hon ställer upp kan hon komma att utmanas av IT- och regionminister Anna-Karin Hatt. Även jordbruksminister Eskil Erlandsson samt barnläkaren och riksdagsledamoten Anders W Jonsson hör till dem som nämnts i förhandsspekulationerna.

Vill anordna öppna utfrågningar

Av Tornbergs debattartikel framgår att minst en av de tre huvudkandidaterna har erfarenhet av regeringsarbete.
"Det kommer att finnas möjlighet att välja mellan kompetenta kvinnor och män i olika åldrar och från skilda delar av Sverige, skriver han.
Centerpartiet planerar att anordna öppna utfrågningar av de tre; i nuläget planeras sådana i både Stockholm och Göteborg.
"Det finns dessutom tillfällen för kandidaterna att själva initiera aktiviteter", konstaterar Tornberg.
Avgörandet sker dock först i september, på Centerpartiets stämma i Åre då näringsministern Maud Olofsson lämnar ordförandeposten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag