Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre imamer överklagar utvisningsbesluten

Totalt har sex personer gripits med stöd av lagen om särskild utlämningskontroll.
Klas Friberg, chef på Säpo, menar att männen är en risk för rikets säkerhet och därför bör utvisas.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alla de män som under våren har satts i förvar med stöd av LSU har band till Gävlemoskéns imam Abo Raad (bilden).Foto: GEFLE DAGBLAD
Viktor Gaziev.Foto: Polisen / Polisen
Hussein Al-Jibury.Foto: SUNDSVALLS TIDNING
Fekri Hamad.

Tre imamer som har begärts utvisade har överklagat utvisningsbesluten, rapporterar Sveriges Radio.

– Han anser att anklagelserna mot honom är grundlösa, säger Västerås-imamen Fekri Hamads advokat Joakim Johansson.

Totalt har sex personer gripits med stöd av lagen om särskild utlämningskontroll.

Under året har Säkerhetspolisen agerat mot flera imamer och misstänkta radikala islamister runtom i Sverige. Totalt har sex personer gripits och satts i förvar med stöd av lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) – och fem av dem har fått beslut om utvisning. 

Det rör sig om Gävle-imamen Abo Raad och hans 34-årige son, Umeå-imamen Hussein Al-Jibury, Västerås-imamen Fekri Hamad samt Viktor Gaziev från Gävle.

Säpo: Har främjat extremism

Enligt Säpo har de varit med och bidragit till tillväxten i våldbejakande extremistmiljöer. Alla har också kopplingar till Gävlemoskéns imam Abo Raad.

Klas Friberg, chef på Säpo, har tidigare sagt i ett pressmeddelande:

– De insatser som Säkerhetspolisen gjort inom ramen för LSU syftar till att få personer som är ett säkerhetshot utvisade. Det kan i sin tur bidra till att minska tillväxten i extremistmiljöerna och det här är ett av flera sätt vi arbetar på. Att minska tillväxten i extremistmiljöerna är avgörande för att på sikt minska terrorhotet och bidra till ett säkert Sverige. 

Tre av fem utvisade överklagar

Tre av de fem utvisade personerna har nu överklagat utvisningsbesluten, enligt Sveriges Radio.

Advokat Joakim Johansson, som företräder Fekri Hamad i Västerås, säger till Expressen:

– Han är djupt besviken, han anser att anklagelserna mot honom är grundlösa och självklart vill han överklaga och få upprättelse. Sen finns det en mänsklig sida också, han har sex barn i Sverige som lever här.

Joakim Johansson fortsätter:

– Jag känner inte till någon annan lagstiftning i Sverige där vi har en tvåpartsprocess där en part, min sida, inte får se hela bevisningen. Det strider mot västerländsk rättssäkerhet.

Jan Jonsson, som företräder Umeå-imamen Hussein Al-Jibur, håller med. Han har också överklagat.

– Det är en frånvaro av rättssäkerhet i processen, att det finns underlag som inte vi får ta del av som ligger till grund för ett utvisningsbeslut, säger han.

Enligt Jan Jonsson nekar hans klient till det ”som läggs honom till last”.

Även Abo Raad har överklagat. Det bekräftar hans advokat Alparsan Tügel, som inte har möjlighet att kommentera ytterligare.

Regeringen fattar beslut

Nu väntar förhandlingar i Migrationsöverdomstolen som sen yttrar sig i ärendet. Därefter är det regeringen som fattar beslut.

Den sjätte personen som gripits och satts i förvar, en man med kopplingar till Gävle, har inte fått något utvisningsbeslut.

Kommenterar gripandet av imamerna.