I korsningen Regeringsgatan/Hamngatan blev fyra personer misshandlade. Tre personer greps i samband med bråken. Foto: Meli Petersson EllafiI korsningen Regeringsgatan/Hamngatan blev fyra personer misshandlade. Tre personer greps i samband med bråken. Foto: Meli Petersson Ellafi
I korsningen Regeringsgatan/Hamngatan blev fyra personer misshandlade. Tre personer greps i samband med bråken.  Foto: Meli Petersson Ellafi
Det viftades med polska flaggor under demonstrationen. Foto: Meli Petersson EllafiDet viftades med polska flaggor under demonstrationen. Foto: Meli Petersson Ellafi
Det viftades med polska flaggor under demonstrationen. Foto: Meli Petersson Ellafi

Tre högerextrema polacker har gripits

Publicerad

Tre högerextrema polacker har gripits misstänkta för misshandel i centrala Stockholm.

Misshandeln skedde efter demonstration som gick under namnet "Folkets demonstration".

De tre polska männen har kopplingar till högerextrema Nordisk ungdom.

Vid 21-tiden försattes de på fri fot efter att åklagare inte fattat beslut om at anhålla dem.

– Åklagaren fattade beslut om att inte anhålla dem, säger Fredrik Nylén på Norrmalmspolisen.

Den främlingsfientliga "Folkets demonstration" avslutades vid 14.40 på lördagseftermiddagen.

Kort efter att demonstrationen avslutades och demonstranterna var på väg från Norrmalmstorg uppstod bråk.

I korsningen Regeringsgatan/Hamngatan blev fyra personer misshandlade. Tre personer greps i samband med bråken.

– Vi har tre stycken som sitter gripna för misshandel, de är i 20-årsåldern, de är polacker, säger Sus Brauerhjelm, arrestbefäl vid Norrmalmspolisen.

Är de bosatta i Sverige?

– Det vet jag inte.

Hon uppger att hon inte vet om de tre gripna har kopplingar till någon organisation eller rörelse.

– De var inga demonstranter, de blev inblandade ändå vad jag förstod, säger stationsbefälet vid Norrmalmspolisen om gripandena.

Vid 21-tiden försattes de på fri fot efter att åklagare inte fattat beslut om at anhålla dem.

– Åklagaren fattade beslut om att inte anhålla dem, säger Fredrik Nylén på Norrmalmspolisen.

Nordisk ungdom delade ut flygblad

Efter demonstrationen fortsatte en grupp från högerextrema Nordisk ungdom till Drottninggatan. De delade ut flygblad och höll upp en banderoll där det stod "Hellre folkomröstning än folkutbyte".

Hur många var ni?

– Det var lite blandat, men 15-20 personer kanske, säger Fredrik Hagberg, talesman för Nordisk ungdom.

Det viftades med polska flaggor, är det någon speciell gruppering?

– Det är polska nationalister som var där och visade sitt stöd. Vi stöttade dem på en demonstration utanför polska ambassaden för nån vecka sen. Jag tror det var samma människor som därifrån, ingen speciell organisation så.

Var det inresta polacker eller polacker boendes i Sverige?

– Oj, det vet jag inte exakt. De flesta där tror jag bor i Sverige.

Ni hade stöttat dem där utanför ambassaden - är det något slags samarbete mellan er eller vad rör det sig om?

- Inte på det sättet. Vi har alltid haft en bra relation till polska nationalister och vi kände att det inte fanns nån anledning att inte stötta dem, säger Hagberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag