Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre gripna nazisterna släppta ur arresten

De tre nazisterna greps utanför Expressens redaktion.

Men efter flera förhör släpptes de under söndagen ur polisens förvar.

– De är fortfarande misstänkta för brotten, säger Ann Öberg på åklagarmyndigheten.

Det var i fredags eftermiddag som personal på Expressen upptäckte att flera misstänkta personer bevakade entrén till redaktionen i Stockholm.

Polisen larmades till platsen och kort därefter greps tre personer - en 30-årig man, en 20-årig man och en 29-årig kvinna - med kopplingar den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen.

De anhölls senare misstänkta för förberedelse till grov misshandel och olaga hot mot grupp.

Personerna har under helgen förhörts flera gånger och på söndagen fattade jouråklagaren vid Stockholms tingsrätt beslut om att släppa dem.

- Det finns ett beslut om att försätta personerna på fri fot efter förhör, säger Ann Öberg på åklagarmyndighetens pressavdelning.

"Förnekar ju brott"

Misstankarna mot dem kvarstår dock fortfarande enligt Ann Öberg.

- Vi förväntar oss att misstankarna avskrivs ganska snart, att han släpps fri är en tydlig indikation på det, säger 30-åringens advokat Sargon de Basso.

Den 20-årige mannens advokat Eric von PLaten uppger att hans klient släpptes under söndagseftermiddagen.

- Han förnekar ju brott så han är glad att han är fri så klart, sen får vi se vad polisen gör med resten, säger Eric von Platen.

"Attack på demokratiska samhället"

Expressen har inte nått den 29-åriga kvinnans advokat för en kommentar.

I ett dokument i dagens Expressen förklarade Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, att händelsen utanför Expressens redaktion är mycket allvarlig.

- Det är en attack på hela det demokratiska samhället, sa han till Expressen.

SMR har på sajten Nordfronts hemsida att de tre misstänkta personerna ville intervjua medarbetare på Expressen för en större granskning av tidningen och därför befann sig på platsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.