Tolv personer dog i terrorattacken i Berlin. Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS POLARIS IMAGESTolv personer dog i terrorattacken i Berlin. Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS POLARIS IMAGES

Tolv personer dog i terrorattacken i Berlin.

 Foto: Hermann Bredehorst / POLARIS POLARIS IMAGES
Minnesplatsen i Berlin där offren sörjdes. Foto: E-Press Photo.Com / /IBL E-PRESS PHOTO.COMMinnesplatsen i Berlin där offren sörjdes. Foto: E-Press Photo.Com / /IBL E-PRESS PHOTO.COM

Minnesplatsen i Berlin där offren sörjdes.

 Foto: E-Press Photo.Com / /IBL E-PRESS PHOTO.COM

Tre gripna för terrorattacken mot
julmarknaden i Berlin

Publicerad

Tre personer har gripits på flygplatsen Atatürk i Istanbul, misstänkta för inbladning i terrorattacken mot julmarknaden i Berlin, rapporterar Hurriyet.

En lastbil körde in i en folkmassa den 19 december och dödade tolv personer. Ytterligare 49 personer skadades.

De tre männen, som är tyska medborgare med libanesiskt ursprung, greps när de skulle ta sig till Europa, enligt det turkiska inrikesministeriet. De ska alla ha kopplingar till gärningsmannen, skriver Hurriyet.

Gripandet kommer en vecka efter att polisen gripit en man som ska ha gett order om terrorattacken. Han ska ha tagit sig till Turkiet illegalt för att försöka ta sig vidare till Grekland.

Det var den 19 december som en lastbil körde rakt in i en folkmassa på centrala Breitscheidplatz i Berlin där det hölls en julmarknad. 12 personer miste livet och ytterligare 49 skadades i attacken. IS tog på sig dådet dagen efter.

Misstänkte Anis Amri sköts ihjäl efter dådet

Den 24-årige tunisiern Anis Amri misstänks ligga bakom dådet och söktes genom hela Europa innan han sköts till döds av polis i Milano, dit han tagit sig från Tyskland via Nederländerna och Frankrike. Efter hans död släppte IS via sin propagandasajt en video där Amri svär trohet till terrororganisationen.

Anis Amri ska ha kapat lastbilen och mördat den polske föraren Lukasz Urban, 37, innan han körde in i folkmassan.

När Amris telefon gicks igenom kunde utredarna konstatera att det fanns flera misstänkta kumpaner i Turkiet.

Anis Amri satt i fängelse i fyra år för att ha varit inblandad i en mordbrand mot en italiensk skola. Han släpptes i maj 2015 och lämnade då Italien för Tyskland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag