Tre fall av apkoppor efter fetischfestival i Belgien

Expressens medicinreporter Amina Manzoor efter svenska fallet av apkoppor.
Darklands pågick i Antwerpen mellan 4 och 9 maj.
Foto: Darklands

På kort tid har ett hundratal fall av den ovanliga sjukdomen apkoppor upptäckts i Europa.

I Belgien har totalt tre fall konstaterats – samtliga kopplade till fetischfestivalen ”Darklands” som ägde rum i början av maj.

”Det finns anledning att anta att viruset har kommit in med utländska festivalbesökare efter den senaste tidens fall i andra länder”, skriver festivalen på sin hemsida.

Fetischfestivalen ”Darklands” i Antwerpen bekräftar nu att de fall av apkoppor som upptäckts i Belgien kopplats till festivalen.

I ett uttalande på sin hemsida skriver festivalen att det finns anledning att tro att de tre fallen kan kopplas till utländska besökare. De har även delat information från belgiska myndigheter:

”Om du får misstänkta utslag på huden är rådet just nu att kontakta akutvården så snabbt som möjligt, så att de kan skicka dig vidare till ett sjukhus med mer expertis”, skriver myndigheterna.

Enligt myndigheterna ska de manliga besökare som haft sex med män eller de som haft många sexpartners vara extra vaksamma.

Festivalen, som pågick 4 till 9 maj, beskriver sig själva som en mötesplats där människor får chansen att utveckla sin sexuella identitet. ”Ett lyckligt sexliv är en bonus för din lycka”, skriver arrangörerna på hemsidan.

WHO:s oro

Världshälsoorganisationen, WHO, har uttryckt oro för att den ovanliga sjukdomen kan komma att få ytterligare spridning i Europa under sommarens festivaler.

 ”Jag är orolig för att smittan kan accelerera, eftersom fallen som vi just nu upptäcker är bland de som ägnar sig åt sexuella aktiviteter, och symtomen är obekanta för många”, skriver WHO:s Europachef Hans Henri Kluge i ett skriftligt uttalande.

Vid sidan av ”Darklands” har pridefestivalen på Gran Canaria förra veckan pekats ut som ett utbrott – då flera fall i Spanien och Italien kan kopplas till festivalen, skriver Daily Mail.

– Bland de 30-talet diagnosticerade i Madrid finns det flera som deltog i evenemanget, säger en hälsokälla till El Pais.

Oklar spridning vid sex

Ett annat orosmoln för WHO är att sjukdomen ska smitta via sex.

– Vad som verkar hända nu är att smittan kommit in i populationen via sexuella former, i en genital form, och sprids som om det vore sexuellt överförbara infektioner, vilket har förstärkt överföringen världen över, säger WHO-specialisten David Heymann till Reuters.

Huruvida sjukdomen faktiskt är sexuellt överförbar är oklart – dock finns det en nigeriansk studie från 2017 där forskarna lägger fram en misstanke om det, enligt den medicinska tidskriften Science.

Känt är att apkoppor sprids via nära kontakt men Folkhälsomyndigheten skriver på sin sajt att kunskapen om hur sjukdomen sprids är ofullständig.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, säger till Expressen att sjukdomen utifrån det man vetat tidigare inte har kunnat knytas till sexuell kontakt.

– Det är inte typiskt enligt historisk litteratur. Men jag vågar inte gissa hur sjukdomen beter sig nu, säger han.

VAD ÄR APKOPPOR?

• Apkoppor är en mycket ovanlig sjukdom som orsakas av infektion med apkoppsvirus.

• Den vanligaste smittvägen är från djur till människa, men det kan i ovanliga fall överföras vid nära kontakt mellan människor.

• Sjukdomen förekommer i västra och centrala Afrika. Från övriga länder i världen har tidigare få fall rapporterats, oftast efter resor till dessa områden.

• De vanligaste sjukdomssymtomen vid apkoppor är feber, svullna lymfkörtlar, allmän sjukdomskänsla samt hudutslag med blåsor.


Källa: Folkhälsomyndigheten

”I värsta fall kan det räcka med en kram”

Docenten Rolf Gustafson: ”Inget tyder på ny pandemi”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.