Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre ex-ministrar: ”Låt de ensamkommande stanna”

Anders W Jonsson om var partiet står i migrationsdebatten.
Hans Blix, tidigare utrikesminister (L).Foto: JOE MAHONEY / AP RICHMOND TIMES-DISPATCH
Jan Eliasson, tidigare utrikesminister (S).Foto: SVEN LINDWALL
Alf Svensson, tidigare biståndsminister (KD).Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Låt de ensamkommande ungdomarna stanna och ge dem permanenta uppehållstillstånd!

Det kräver tre ”äldre statsmän” – Hans Blix, Jan Eliasson och Alf Svensson – i en artikel på DN Debatt. 

Tre av Sveriges mest kända politiker kräver ”en ny migrationspolitik” som ska inledas med att ensamkommande flyktingbarn och -ungdomar får permanenta uppehållstillstånd.

”Låt ungdomarna äntligen få andas ut, tryggt fortsätta sina liv här och bidra till Sveriges framtid ... Så kan ett sår i vårt samhälle börja läkas och Sveriges humanitära traditioner stärkas”, heter det i deras artikel på DN Debatt. 

”Extremt långa handläggningstider”

Inlägget är undertecknat av Hans Blix, tidigare utrikesminister (L), Jan Eliasson, tidigare utrikesminister (S), och Alf Svensson, tidigare biståndsminister (KD).

De tre skriver att de ensamkommande minderåriga, som kom till Sverige 2015, var en del av vår tids stora flyktingkatastrofer. Många ensamma flyktingbarn kom till Sverige från Afghanistan och hade rätt till uppehållstillstånd, enligt artikelskrivarna.

Men ungdomarna drabbades av åtstramning i Sveriges asylregler och av ”extremt långa handläggningstider på Migrationsverket”, heter det i debattinlägget.

Riskerar att deporteras

De tre före detta ministrarna skriver att de utvisningshotade barnen och ungdomarna nu ställs inför tre dåliga alternativ: Att deporteras till krigsliknande områden; att fly ut i Europa till något land som har ”en mer kritisk syn på säkerhetsläget i Afghanistan”; att leva som ”papperslös i det växande svenska skuggsamhället”.

De anser att det dags att ”rätta till den misslyckade hanteringen” av ungdomarna nu när det snart är dags att fatta beslut om migrationskommitténs förslag till en långsiktig migrationspolitik.

”Det är därför dags att göra rätt när det gäller Sveriges hantering av barn och unga som kom till vårt land i samband med den stora flyktingströmmen 2015/2016”, skriver de tre politikerna.

Aida Badeli om att migrationsfrågan riskerar splittra regeringen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.