Tre dog efter tågolycka

Publicerad

För en vecka sedan kom den nyanlända kvinnan och hennes två barn, 1 och 3 år gamla, från Afghanistan till Trehörningsjö i Örnsköldsviks kommun.

I dag blev de påkörda av ett tåg och dog.

– Hon sa inte något till någon innan hon gick, säger Patrick Hollinger, en av föreståndarna på asylboendet där familjen bodde.

I fredags förra veckan kom kvinnan och hennes två barn, 1 respektive 3 år, som har flytt från Afghanistan, med buss till Trehörningsjö i nordvästra delen av Örnsköldsviks kommun. De anlände tillsammans med ett 30-tal personer till anläggningsboendet Kerstins udde, beläget vid Lemesjön i Ångermanland. Kvinnan och hennes barn bodde tillsammans i en 35 kvadratmeter stor stuga mitt i stugbyn.

– Hon var ensam här med barnen, säger Patrick Hollinger.

Kvinnan brukade äta i asylboendets restaurang. Men i dag åt hon ingen gemensam frukost.

Strax efter klockan 10 på lördagsförmiddagen gick kvinnan med barnen från Kerstins udde.

– Hon sa inte något till någon innan hon gick, säger Patrick Hollinger.

Klockan 10.19 på lördagsförmiddagen inkom telefonsamtal till SOS. Kvinnan och hennes barn hade blivit påkörda av ett tåg vid en järnvägsövergång och avled.

– Jag vet inte hur gamla de var, men det var små barn, berättar Anna-Karin Gidlund vid asylboendet där kvinnan och barnen bott sedan förra veckan.

Oklart vad som orsakat

Det är i nuläget okänt vad som orsakade olyckan, som inträffade vid en övervakad övergång.

– Patruller är på plats och det är full aktivitet där nu, säger Helena Lockner, KC-befäl vid polisen i Västernorrland.

Hon fortsätter:

– Vi har ingen aning om hur de har hamnat på spåren och blivit påkörda

Polisen håller just nu förhör med vittnen på plats.

– Det kan finnas några vittnen som har sett olyckan, säger Helena Lockner.

– Vi tar hand om de avlidna, vittnen och lokföraren och erbjuder dem hjälp. Det pågår arbete för fullt, säger Håkan Wiberg, räddningsledare i beredskap.

Samlingslokal upprättad

Kommunens POSOM-grupp är inkopplad och ska vara på väg till Trehörningsjö. Enligt Håkan Wiberg har ett stort antal personer blivit vittnen till olyckan.

– Det är ett större antal, vi håller på att organisera en samlingslokal med präster och så, det är ett enormt pådrag. Vittnen säger att de ska ha sett personerna på spåret, säger Wiberg, chef i beredskap vid räddningstjänsten i Örnsköldsvik.

Enligt lokaltidningen Allehandas fotograf på platsen, Robbin Norgren, arbetar ett 15-tal personer med olyckan. Bland annat två brandbilar, ett par polisbilar och en ambulans ska finnas på platsen, som har spärrats av.

Under eftermiddagen kommer en tyst minut att hållas på olycksplatsen.

– Det är för att hedra de omkomna, säger Helena Lockner.

Lokföraren tagen ur tjänst

Arne Fosen, vd för norska Cargonet, företaget som äger godståget som var med i olyckan, berättar att lokföraren tagits ur tjänst. Nu kommer han få extern hjälp, bland annat med kamratstödjare och terapi.

– Själva hanteringen av olyckan just nu sköts av den lokala räddningstjänsten, säger Arne Fosen.

Se bilderna från olycksplatsen här.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag