Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre döda i norra Italien – flera evenemang ställs in

Händelsen tyder på att coronaviruset kan spridas från personer utan symtom, enligt forskare.
Folk på gatan i Milano skyddar sig med ansiktsmask, efter att coronaviruset brutit ut i norra Italien.Foto: GROSESCU ALBERTO MIHAI/SHUTTERSTOCK
Hyllorna i flera matbutiker i norra Italien gapar tomma efter att invånarna bunkrat upp med anledning av coronasmittan.Foto: GIULIA COSTETTI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Vårdpersonal i Padua i Veneto-regionen, där den första personen i Europa dog av coronaviruset. Det var en 77-årig man.Foto: NICOLA FOSSELLA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Coronaviruset har brutit ut i Italien – där tre personer har dött.

Nu ställs allt från idrottsevenemang till modevisningar in i landet, och Venedigs karneval avslutas i förväg.

– Alla privata och allmänna sammankomster måste undvikas, säger regionpresidenten Luca Zaia enligt AFP.

Utbrottet av coronavirus i Italien är det största utanför Asien, där framför allt Kina men även Japan och Sydkorea är hårt drabbade. Natten till måndag rapporterade Kina in 150 nya dödsfall, skriver AFP. I Sydkorea har över 600 personer smittats och sex personer dött, enligt CNN. 

Enligt de senaste siffrorna från Italien har 152 personer smittats och tre har dött. Det är norra Italien som har drabbats, med de flesta fallen – 110 stycken – i regionen Lombardiet, där Milano är huvudstad.

Tre döda i coronaviruset i Italien

De tre personer som har dött är alla äldre. Den senaste, som dog under söndagen, var en kvinna från Crema som ligger nära Milano. Hon var sjuk i cancer sen tidigare.

Italien gör nu vad man kan för att kontrollera utbrottet.

I de två nordliga regionerna Lombardiet och Veneto – där Venedig ligger – har strikta karantänrestriktioner införts, skriver BBC. Där kan 50 000 personer varken lämna eller anlända till ett flertal olika orter utan särskilt tillstånd.

Och restriktionerna kan fortsätta i flera veckor.

Även utanför området har både företag och skolor avbrutit sina aktiviteter. Flera idrottsevenemang har ställts in, inklusive fyra Serie A-fotbollsmatcher som har skjutits på framtiden.

Skolor håller stängt i Milano och Venedig

I Veneto är alla sportaktiviteter inställda och alla skolor stängda minst till 1 mars.

Dessutom har karnevalen i Venedig, som inleddes den 8 februari, nu avslutats – två dagar i förväg.

– Alla privata och allmänna sammankomster måste undvikas, säger Venetos regionpresident Luca Zaia, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt honom har ”drakoniska åtgärder” vidtagits för att hantera coronavirusutbrottet.

I grannregionen Lombardiet har modehusen Giorgio Armani och Laura Biagiotti bestämt sig för att hålla sina modevisningar, som var planerade under söndagen, bakom stängda dörrar, skriver CNN.

Okänd källa till utbrottet

Samtidigt håller skolorna i Milano stängt i en vecka, och flera skolresor både inom och utanför Italien har ställts in.

Man har ännu inte hittat källan till utbrottet i Italien. 

Åtta kineser som besökt samma bar som det första dödsoffret i landet har alla testats negativt. Det oroar myndigheterna.

– Det visar på att viruset är mycket bredare spritt än vi trott, säger Luca Zaia enligt AFP.

Under söndagskvällen stoppade Italien alla tåg till och från Italien, rapporterar Sky News och flera medier. Detta efter att två personer med misstänkta symtom upptäckts ombord på ett tåg från Italien. Senare under natten rullar tågen på nytt.

Uppmaning till svenskar: Kontakta vården

Svenskar som besökt de drabbade områdena i Italien uppmanas kontakta sjukvården genast om de känner av tecken på en luftvägsinfektion.

– Har man vistats i ett område där man har fått reda på att det finns en smittspridning är den allmänna rekommendationen att kommer man då hem och får symtom på en luftvägsinfektion ska man genast kontakta den svenska sjukvården via 1177, inte gå och sätta sig på en akutmottagning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till TT.

Han kan inte svara på hur stor risken är att smittas.

– Det beror alldeles på var man reser någonstans, och det är den informationen som vi behöver få mycket tydligare, säger Tegnell till TT.

Han bedömer dock risken för en omfattande spridning i Sverige som låg.

– Någonting sådant tar ganska lång tid på sig att utvecklas, och sker inte från en dag till nästa.

Det finns inga uppgifter om att italienska skidorter har drabbats. Det finns inte heller några planer på screening av resenärer från Italien, enligt TT.

Fler fall i Storbritannien

Flera bekräftade fall av coronaviruset finns även i Storbritannien. På söndagen stod det klart att ytterligare fyra tidigare passagerare från kryssningsfartyget Diamond Princess smittats, vilket ger totalt 13 fall i Storbritannien.

Globalt har 2 467 personer dött och 78 914 personer smittats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.