Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre döda efter kraftig köldsmäll i Thailand

I Bangkok ligger temperaturen runt 13 till 18 grader. Arkivbild.
Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den kalla luften har dragit in från Kina. Genrebild.
Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN

En köldsmäll från Kina har slagit emot Thailand.

Minst tre personer har dött till följd av det ovanliga vädret som slog mot landet under förra veckan, rapporterar Bangkok Post. 

Det var under förra helgen som kalluft från Kina svepte in över norra Thailand – ett område som vanligtvis präglas av mycket varmt väder.

Enligt den thailändska tidningen Bangkok Post ska temperaturen ha dalat ner till minus en grad i de värst drabbade områdena. Till följd uppges tre personer ha dött.

32-åring hittades död av sin dotter

Den vice polischefen i området Phimai, Pol Capt Phayungsak Yangklang, bekräftar att en av personerna påträffades inne i ett tempel. 60-åriga Boonsong Thaonoi hittades av sin fru, som därefter har förklarat att maken var sjuk i cancer, enligt Bangkok Post.

Ett ytterligare offer, 92-åriga Loi Nuthuean, hittades död i sitt hem i Chai Nat. Kvinnan ska ha somnat på golvet på husets nedervåning, som beskrivs ha varit mycket kallare än övervåningen. Enligt hennes dotter ska 92-åringen ha varit för svag för att ta sig uppför trappan till våningen över.

Den tredje döde beskrivs vara Prasarn Homethong, 32. Han hittades på tisdagen av sin dotter. För Bangkok Post uppger dottern att pappan gett henne två filtar för att klara sig under kvällen dessförinnan.

Efter dödsfallet har en obduktion visat att Prasarn Homethong led av diabetes och högt blodtryck, vilket kan ha gjort honom mer känslig för kylan.

Kyliga temperaturer att vänta i helgen

Enligt Thailands meteorologidepartement kommer den ovanliga köldsmällen att fortsätta. Även i helgen väntas låga temperaturer, om en till tre grader, i landets norra och nordöstliga delar.

I huvudstaden Bangkok och Thailands centrala områden beräknas temperaturen samtidigt landa på mellan 13 till 18 grader.

– Det beror mycket på höjd och areal. I bergområden kan temperaturen sjunka så lågt som till en grad Celsius, så turister och invånare i de påverkade områdena uppmanas att ha på sig jackor för att hålla värmen, säger Somsak Khaosuwan, chef för meteorologidepartementet, till Bangkok Post.

Utifrån väderprognosen finns en risk att kylan fortsätter in i sena januari eller tidiga februari.

Så påverkas klimatet av den globala uppvärmningen

Pär Holmgren: "Sverige kan få Frankrikes klimat"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.