Tre döda efter att buss välte omkull på E45

Tre personer omkom i bussolyckan.
Foto: Jessica Grip
Bussen välte mellan Sveg och Fågelsjö.
Foto: Google Earth/Expressen

Tre barn dog i den allvarliga bussolyckan på E45 i Härjedalen på söndagsmorgonen.

Polisen bekräftar nu att samtliga omkomna var barn. Enligt polisen ska de ha avlidit omedelbart när bussen välte.

En 14-årig flicka med livshotande skador opererades på måndagen.

Busschauffören har uppgett att han tappade kontrollen över fordonet på grund av tjälskott i vägbanan.

Samtliga tre som omkom i bussolyckan, där 52 åttondeklassare från Skene och sex ledare samt en busschaufför var inblandade, är minderåriga. De tre ungdomarna avled omedelbart i samband med olyckan, uppger polisen i region nord.

Efter att anhöriga underrättats går polisen ut med viss information om de drabbade.

– Jag kan bekräfta att dödsoffren är ungdomar, i övrigt säger jag inget om åldrar eller om det är pojkar eller flickor, av hänsyn till anhöriga, säger Erik Sidenvall, gruppchef vid polisen i Härjedalen/Berg.

Bussolyckan – detta har hänt

■ Klockan 07:07 på söndagsmorgonen fick SOS Alarm ett samtal om att en buss hade vält på E45 strax utanför Sveg i Härjedalen.

■ I bussen satt 52 åttondeklassare från Ängskolan i Skene i Marks kommun. De var på väg till skidorten Klövsjö i Härjedalen. Många av dem sov när olyckan skedde. Dessutom fanns sex stycken vuxna personer ombord på bussen, samt busschauffören.

■ Skadeläget beskrivs som mycket svårt. Tre personer har dött i olyckan och 20 personer vårdas fortfarande på sjukhus. För två av dem är läget kritiskt.

■ Sjukvården i region Jämtland Härjedalen gick under morgonen upp i katastrofläge för att hantera alla skadade. De skadade har förts till sjukhus i Östersund, Mora, Uppsala och Hudiksvall.

■ Både Trafikverket och polisen kommer att utreda olyckan. Enligt bussbolagets vd ska busschauffören ha sagt att det var besvärliga tjälskott i vägbanan som fick bussen att gå ur kurs.

■ Oroliga anhöriga kan ringa polisens telefonnummer 114 14 och sedan följa instruktionerna i talsvaret. Det går också att ringa sjukvården i Region Jämtland Härjedalen på 063-15 34 88.

■ Ängsskolan i Skene håller öppet under söndagen för oroliga vuxna och barn. Marks kommun har dessutom engagerat posom-gruppen, en styrgrupp som består av representanter från kommunen, polisen, räddningstjänsten och Svenska kyrkan.

På måndagseftermiddagen informerade sjukvården i Region Jämtland Härjedalen om skadeläget hos de olycksoffer som vårdats på Östersunds sjukhus. De flesta har kunnat skrivas ut eller skickas till respektive hemsjukhus. För en av patienterna är läget allvarligt men stabilt, uppger man.

Av de fem patienter som skickades till Mora lasarett har alla utom en fått åka hem. Det är en flicka som behöver fortsatt vård, men läget är stabilt, skriver dt.se. På sjukhuset i Falun ligger en patient kvar som opererades för allvarliga skador. Hälsoläget är stabilt även där.

Två patienter flögs till Akademiska sjukhuset i Uppsala Det är en 14-årig flicka med mycket allvarliga skador, och en 15-årig flicka med lindrigare skador.

Sjukhuset uppger i en kommuniké på måndagsmorgonen att 14-åringen har livshotande skador, instabilt tillstånd och kommer att opereras under dagen.

Senare under måndagen meddelades att 15-åringen inte behöver intensivvård längre. För den yngre flickan är dock läget fortsatt kritiskt.

Det var vid 07-tiden på söndagsmorgonen som SOS Alarm fick larm om singelolyckan på E45 mellan Sveg och Fågelsjö i Härjedalen. En dubbeldäckare med 52 ungdomar, sex ledare och en busschaufför hade vält och hamnat i diket.

Ungdomarna ombord, en grupp åttondeklassare, kommer från en skola i Skene i Marks kommun.

Bussen var på väg till skidorten Klövsjö i Vemdalen. Ett vittne uppger för Östersunds-Posten att de flesta låg och sov när bussen plötsligt började rulla runt. 

Tre omkom i bussolycka utanför Sveg

Lisbet Gibson, sjukvårdsdirektör i region Jämtland Härjedalen, bekräftar att olyckan krävt flera dödsoffer.

Totalt har tre personer omkommit. Samtliga dödsoffer var barn, bekräftar polisen på måndagsmorgonen.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar.

– Fem personer är allvarligt skadade. Totalt sjukhusvårdas 23 personer på olika sjukhus, säger Lisbet Gibson under en presskonferens.


LÄS MER: Dottern satte på bältet precis innan kraschen


En stor räddningsinsats drogs i gång så fort larmet om olyckan kom in. Ett stort antal ambulanser och tre helikoptrar skickades till platsen. Under morgonen larmades även två av Sjöfartsverkets sjöräddningshelikoptrar till olycksplatsen.

– Det här är en allvarlig bussolycka och vi har tillkallat alla tillgängliga resurser vår region, region nord, samt resurser från andra regioner, sa Marie Andersson, kommunikatör vid polisens regionledningscentral, under söndagen.

Flera helikoptrar skickades till platsen.
Foto: Jessica Grip

Bussolyckan ska utredas av polis

Trafikverket har inlett en utredning av bussolyckan.

– Den tittar på orsaken, varför det skedde. Och den kommer att ta upp om det finns några åtgärder för att något liknande inte ska inträffa igen, säger Veronika Gustafsson vid myndighetens presstjänst till TT.

– Om det är vägens beskaffenhet, mänskliga faktorn eller något annat får utredningen utvisa.


LÄS MER: Olyckan ska utredas – "busschauffören följde reglerna"


Även polisen har startat en utredning av olyckan. På måndagsmorgonen ska polisens tekniker tillsammans med Statens haverikommission undersöka olycksplatsen.

Polisen söker anhöriga

Enligt polisen pågår redan nu ett omfattande utredningsarbete, bland annat har busschauffören och flera passagerare hörts. Det finns i nuläget ingen misstanke om brott.

Bussen har bärgats från platsen men vägen var avstängd i båda riktningar, cirka två mil söder om Sveg, under hela söndagen och minst fram till lunch på måndagen. Trafikanter uppmanas att välja en annan väg.

Polisen jobbar också med att försöka nå anhöriga. Varken polisen, sjukvården eller kommunerna har gått ut med information om dem som har omkommit.

Kommunen har öppnat kriscenter

Peter Nystedt, presstalesperson vid räddningstjänsten, berättade om en kaotisk situation direkt efter olyckan:

– Det är många olika slags skador. Armbrott, benbrott, huvudskador och blödningar och även många chockade Vi har slagit upp ett sjukvårdstält på platsen och alla skadade har nu blivit omhändertagna.

Varför bussen körde i diket är oklart.

– Det finns ingen naturlig förklaring. Det var en ren och fin väg, ingen is eller snö, säger Peter Nystedt.

Kommunen har öppnade ett kriscenter i Svegs församlingshem som också var uppsamlingsplats för oskadade i olyckan. 

Samtidigt ordnar Marks kommun transport till Sveg för anhöriga.https://twitter.com/RodaKorset/status/848521729282629632


Skolan i Skene, som eleverna kom ifrån, öppnades också upp under söndagen och även Kinna kyrka höll öppet.

Löfven: "Vi tänker på er"

Statsminister Stefan Löfven gjorde under söndagen ett uttalande om bussolyckan och dess tragiska utgång.

"Det var ungdomar på väg på skidresa som slutade i katastrof. Mina tankar är hos de skadade, hos föräldrar, vänner och anhöriga – de som fått besked och hos dem som ännu inte vet hur det har gått. Sorgen är outsäglig för er som nåtts av ett dödsbud. Vi finns med er. Smärtan är outhärdlig för er som ännu inte fått besked. Vi tänker på er", säger Löfven enligt TT.

Under en presskonferens på söndagskvällen sa statsministern att regeringen följer utvecklingen och att de berörda departementen har nära kontakt med myndigheter. Han passade också på att tacka räddningspersonalen.

– I dag är en sorgens dag, sa Stefan Löfven.https://twitter.com/KinbergBatra/status/848490541104979968


Busschauffören chockad

På Bergkvara buss säger man att busschauffören är chockad och mår dåligt efter vad som har hänt. Han har gett en förklaring till olyckan till bolagets vd Göran Mellström:

– Det var besvärliga tjälskott i vägbanan som fick bussen att gå ur kurs, säger Mellström.

Oroliga anhöriga som har frågor kan ringa polisens telefonnummer 114 14 och sedan följa talsvar. Sjukvården i Region Jämtland Härjedalen har också öppnat en linje för oroliga: 063-153488.

25 personer skadades och tre omkom i olyckan.
Foto: Jessica Grip

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.