Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre begärs häktade för våldtäkt på färjan

Tre män begärs häktade för våldtäkten.
Foto: Marco Blomberg/WORKOUTPIX
Våldtäkten ska ha ägt rum på en studentkryssning där 1 700 studenter deltog.
Foto: Tallink Silja

Två 19-åringar häktas misstänkta för grov våldtäkt ombord på färjan Silja Galaxy.

En 18-åring är fortfarande misstänkt men har släppts på fri fot.

– Hans inställning är att han inte har haft något sexuellt umgänge med någon person under den här studentresan, säger 18-åringens advokat Åke Broné.

Tre män från Västerås begärdes på lördagen häktade i Stockholms tingsrätt.

De misstänks för grov våldtäkt mot en kvinna på färjan Silja Galaxy vid en studentkryssning med 1 700 ungdomar. Enligt vad Expressen erfar skedde övergreppet sent på natten mot onsdag i en hytt. Två av männen greps när färjan kom tillbaka till Stockholm på onsdagskvällen. En man anhölls på torsdagskvällen.

Två 19-åringar häktas på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. De nekar till brott.

– Han förnekar att han har gjort sig skyldig till något brott. Han kan förklara varför han inte anser sig skyldig, säger Martin Beskow, en av männens försvarsadvokat.

"Har inte deltagit i någon våldtäkt"

En 18-årig man släpps på fri fot då det enligt tingsrätten saknades tillräckliga bevis. Han är dock fortfarande misstänkt men förnekar brott.

– Min klient har under den aktuella natten umgåtts med ett antal personer, både killar och tjejer, som han har namngivit. Han har varit i den aktuella hytten till och från men har enligt min uppfattning alibi för en stor del av kvällen och natten. Flera personer är beredda att vittna om att han inte är någon våldsman. Han har inte deltagit i någon våldtäkt, säger 18-åringens advokat Åke Broné.

Övervakningsfilm från färjan är en viktig del av bevismaterialet.  Ombord på färjan fanns även polisen.

– Det skulle vara intressant att se övervakningskamerorna från korridoren till hytten. Då kan vi börja klocka de olika tidpunkterna. Folk var berusade och vissa har svårt att redogöra för exakta klockslag, säger Åke Broné.

"Han har en klar minnesbild"

Har din klient varit berusad?

– Det kan jag inte svara på. Han påstår själv att han har en klar minnesbild från kvällen och natten och han har redogjort för vad han har druckit. Han har druckit öl.

Kammaråklagare Kristin Morén säger i en kommentar:

– Vi kan konstatera att tingsrätten inte delar vår bedömning för den tredje personen. Vi bedömde att det förelåg sannolika skäl efter uppgifter i utredningen.

Tidigare satt fem män anhållna för våldtäkten men två av dem släpptes i går kväll då misstankarna kunde avskrivas helt, enligt Åklagarmyndigheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.