Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre av fyra kvinnor: Vi är otrygga när det är mörkt ute

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tre av fyra kvinnor i åldern 25-50 känner sig otrygga när det är mörkt ute, visar en undersökning i tidningen Amelia.
Foto: Jukka Heinovirta / JUKKA HEINOVIRTA
Den största rädslan bland 25–50-åringarna är att bli våldtagen. Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto: Erwin Wodicka - Wodicka@Aon.At / ERWIN WODICKA - WODICKA@AON.AT

Tre av fyra kvinnor i åldern 25-50 känner sig otrygga när det är mörkt ute, det visar en undersökning som tidningen Amelia har gjort tillsammans med Kantor Sifo.

Och siffrorna som gäller för kvinnor i alla åldrar ser mörkare ut än de som Brå tagit fram i början av året, enligt tidningens chefredaktör Maria Sognefors.

"Det här är bedrövligt! Har vi inte kommit längre? Ska hälften av befolkningen leva i rädsla för att bli överfallna?", skriver hon i Amelia.

Den största rädslan bland 25–50-åringarna är att rädslan för att bli våldtagen. Det anger åtta av tio rädda kvinnor i åldersspannet i undersökningen.

"Det är helt enkelt hög tid att vi pratar om saken – inte bara med tjejkompisar och döttrar, utan även med männen i våra liv: pojkvänner, makar, kompisar, pappor, söner och alla andra män som kan hjälpa till att förändra samhället till en bättre, tryggare plats för alla.", skriver Amelias chefredaktör Maria Sognefors

Senaste numret av Amelia.

"Våra siffror ser mörkare ut"

Enligt statistik från Brå har sexualbrotten ökat. Under 2016 utsattes 3 procent av kvinnorna för sexualbrott.

Det innebär att alla känner någon som har utsatts, skriver Amelia.

Enligt Brås rapport "Trygghetsundersökningen" finns det stora skillnader i otrygghet mellan män och kvinnor. Bland kvinnorna uppger 31 procent att de känner sig ganska eller mycket otrygga eller att de på grund av otrygghet låter bli att gå ut. Bland männen – nio procent.

Men Amelias rapport pekar på att ännu fler kvinnor är rädda.

– Våra siffror ser mörkare ut än Brås rapport som kom i början av året, säger Maria Sognefors.

Blondinbella: "Går inte ut själv på kvällarna"

Flera kändisar såsom komikern Henrik Svhyffert, programledaren Carin da Silva och boxaren Klara Svensson har uttalat stöd för tidningens kampanj #ägnatten som lanseras i samband med undersökningen.

En av de kvinnor som får uttala sig om rädslan är författaren och bloggaren Isabella Löwengrip, också känd som bloggaliaset "Blondinbella":

– Jag har tyvärr upplevt en del hat och fått våldtäkts- och dödshot, inte bara på mejl, personer har även kommit hem till min dörr. Så jag går inte ut själv på kvällarna. Men jag försöker hitta lösningar och utvägar. Vill jag träna sent på kvällen åker jag till gymmet i stället för att springa ute. Försök att inte låta oron begränsa dig – kanske kan du gå ut på stan med en tjejkompis, eller låna grannens hund på springturen, säger hon till Amelia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.