Tre av fyra badhus bryter mot lagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En ny undersökning visar att tre av fyra badanläggningar med kameror bryter mot lagen, rapporterar Sveriges Radio.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Nu kritiserar jurister baden för bristerna.
Foto: Sanna Dolck / KVP

En ny undersökning visar att tre av fyra badanläggningar med kameror bryter mot lagen, rapporterar Sveriges Radio.

Nu kritiserar jurister baden för bristerna.

– Man riskerar att kränka enskildas personliga integritet, säger Linnea Tegernäs, jurist på länsstyrelsen i Stockholm, till Sveriges radio.

Flera badanläggningar har under de senaste åren installerat kameror för att öka tryggheten och motverka stök och ofredanden. Kameraövervakningen är reglerad i lag – med hänsyn till badgästernas integritet.

Landets länsstyrelser granskade under 2016 hur badanläggningar följer kameraövervakningslagen. Sammanlagt undersöktes 145 badanläggningar – vilket är cirka en tredjedel av landets badanläggningar.

På 40 av baden används kameror som kunde riktas mot besökare och som därför ska kontrolleras av länsstyrelsen. Men 29 av baden fick någon form av anmärkning i granskningen. Vilket innebär att tre av fyra av de granskade badanläggningarna inte följde lagen.

På 40 av baden används kameror som kunde riktas mot besökare och som därför ska kontrolleras av länsstyrelsen.
Foto: Sanna Dolck / KVP

Hade inte sökt tillstånd

– Det är så klart allvarligt att man inte följer lagen och tillstånden. Man riskerar att kränka enskildas personliga integritet eftersom det är integritetskänsliga platser säger Linnea Tegernäs, jurist på länsstyrelsen i Stockholm som har sammanställt rapporten, till Sveriges radio.

Det vanligaste felet var att baden inte skyltade tydligt om att det fanns kameraövervakning. Tre av baden hade inte sökt tillstånd för sina kameror.

– Den allvarligaste bristen är att man har kameror utan tillstånd, säger Linnea Tegernäs.


LÄS MER: Bad inför olika pooler för kvinnor och män


Foto: Anders Ylander

Monterar ned kameror

Kamerorna används bland annat för att stävja sexuella ofredanden på bad. Samtidigt är lagstiftningen som reglerar övervakningen till för att skydda den personliga integriteten. Linnea Tegernäs medger att det finns en motsättning, när hon intervjuas av Sveriges radio:

– Men på länsstyrelsen har man lagen att följa och titta på. Så vi kan tyvärr inte ta någon annan del av det i bedömningen. Utan det är lagen som får styra vår prövning, säger hon till Sveriges radio.


LÄS MER: Stockholm vill porta tafsande badgäster


Länsstyrelserna har nu krävt att badanläggningarna ska rätta till bristerna – vilket kan innebära att man monterar ned kameror som saknar tillstånd respektive skyltar tydligare för kameraövervakningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.