Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåringar åtalas efter skott mot köpcentrum

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Polisens avspärrning efter skottlossningen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Bilder från polisens tekniska undersökning.
Foto: JENS CHRISTIAN
Enligt åklagaren fastnade de tre på en övervakningskamera strax efter skottlossningen.
Foto: Polisen
Polisens tekniker hittade hylsor och kulor spridda över ett stort område.

Tre unga män åtalades under onsdagen för mordförsök i Kristianstad.

Enligt åklagaren körde de tre männen förbi ett köpcentrum på motorcykel när två av dem avlossade flera skott när ett stort antal personer befann sig utanför köpcentret.

Nio personer råkade befinna sig i skottlinjen och tre av dessa skadades allvarligt. 

Skjutningen kopplas till en konflikt mellan två kriminella grupperingar – men de som utsattes var helt enkelt på fel plats vid fel tid. 

– De som skadades är inte alls knutna till någon kriminell gruppering, det är helt vanliga personer, säger kammaråklagare Marie-Louise Holmberg.

Skottlossningen inträffade på eftermiddagen den 3 augusti i fjol utanför det välbesökta Gamlegårdens köpcentrum i Kristianstad.

En kvinna i 60-årsåldern som tidigare berättat att hon var på väg för att posta ett brev träffades av flera kulor, bland annat i ansiktet och i benet. Ytterligare två personer, en man i 20-årsåldern och en man i 30-årsåldern, träffades av kulor.

Vittnen har tidigare beskrivit skottlossningen som brutal med snabb eldgivning med stor spridning. 

– Jag minns att det lät r-r-r-r-r, snabba skott i följd. Sen såg jag hur det poffade till av damm i muren jag stod intill. Det minns jag tydligt. Jag vet inte om det var skottet som gått genom mitt ben som slog in i muren eller om det var en annan kula, har kvinnan som träffades tidigare berättat.

Sköt från motorcykel

Nu åtalas tre unga män för mordförsök. Enligt åtalet ska de tre – 17, 18 och 21 år gamla – ha suttit på en motorcykel med 21-åringen som förare och de två andra som skyttar, beväpnade med 9 millimeters pistoler.

De åtalas för försök till mord på nio personer som fanns i skottlinjen, bland dessa de tre som skadades. 

– Man har i princip tömt magasinen. Och alla dessa har befunnit sig i skottlinjen, säger Marie-Louise Holmberg.

De tre unga männen åtalas även för framkallande av fara för ytterligare fem personer som befann sig på platsen.

Kopplas till gängkonflikt

Enligt polisens utredning kopplas skjutningen till en mångårig konflikt mellan två grupper i Kristianstad.

De tre som nu åtalas för skjutningen är enligt polisen kopplade till det ena av dessa, de två som pekas ut som skyttar betecknas av polisen i ett internt dokument som ”springpojkar”.

Polisens teori är att skjutningen var riktad mot personer ur den andra gruppen, som befann sig i närheten men inte på den plats där skyttarna öppnade eld. De som skadades och utsattes för livsfara råkade helt enkelt befinna sig på fel plats vid fel tidspunkt.

– Vi har konstaterat att personer från rivaliserande nätverk var vid platsen, säger Marie-Louise Holmberg.

De två utpekade skyttarna åtalas dessutom för grovt vapenbrott. Ytterligare två personer, en 24-årig man och en 22-årig kvinna, åtalas för skyddande av brottsling då de enligt åtalet hjälpt de misstänkta genom att bland annat tvätta deras kläder.

Samtliga åtalade förnekar brott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.