Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trasigt glas på Iphone kan bli dyrt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
DYRT. Att byta ut glaset på en Iphone går fort, men det kan bli dyrt. Telia reparerar inga Iphones enligt ett avtal med Apple.
Foto: Manu Fernandez

Fått en spricka i glaset? Tro inte att din Iphone är reparerad på ett litet kick. 

I alla fall inte om du vänder dig till Telia eller Apples serviceställen. 

Efter dyra slantar får du en bättre begagnad telefon.

 Att byta ut glaset på en Iphone tar bara en timme. Men Telia reparerar inga Iphones, enligt ett avtal med tillverkaren Apple. I stället får kunden en ny telefon - och betala för den givetvis.

 Om kunden vänder sig till en fristående telefonreparatör, ja, då förverkas garantin.

 - Det är ett orimligt krav att ställa upp, att kunden förlorar sin garanti om man vänder sig till någon annan, om man inte själv tillhandahåller reparation, säger Ola Svensson, jurist på konsumentverket.

Repareras inte

 Om konsumenten orsakat felet finns ingen skyldighet för näringsidkaren att reparera.

 Alexander Djukic är servicetekniker på Homemedia, som utför reparationer av bland annat Iphones.

 - Just krossade display-glas är väldigt vanligt. Våra kunder är ofta arga på Telia för att de inte kan reparera. Men de blir glada när vi kan byta glaset redan samma dag, säger han.

 Telia Soneras presschef Jan Sjöberg säger att Telia kan hjälpa till att få en Iphone utbytt, men telefonerna repareras inte. Apple har inte gått att nå för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.