Dykarna har gjort två expeditioner till den mystiska cirkeln. Nu har man hittat något som liknar en trappa intill cirkeln. Bilden är från en tidigare dykning. Foto: OCEAN X TEAM
Dykarna har gjort två expeditioner till den mystiska cirkeln. Nu har man hittat något som liknar en trappa intill cirkeln. Bilden är från en tidigare dykning. Foto: OCEAN X TEAM

Trappa senaste fyndet vid mystiska cirkeln

Publicerad

Nu tätnar mysteriet med cirkeln på Östersjöns botten.

Dykarna har hittat något som liknar en trappa som leder upp till cirkeln.

– Det här ser skumt ut, säger dykaren Peter Lindberg.

Det var i juni förra året som Lindberg och hans dykarteam upptäckte det mystiska föremålet på 80 meters djup i Östersjön - runt som en cirkel, 60 meter i diameter och med tydliga släpspår intill.

Upptäckten blev genast en världsnyhet.

Tidningar, radio och tv över hela världen har sedan dess fortsatt att kontakta Lindberg och hans kollega Dennis Åsberg.

– Bara under den senaste veckan har vi kontaktats av tysk och japansk tv och av tidningar och radiostationer i England och USA, säger Peter Lindberg.

Hittar ingen förklaring

Dykarteamet har gjort två expeditioner till området utan att finna något svar. Det senaste är att man hittat en oförklarlig detalj i cirkeln, något som ser ut som en trappa.

Dykarna har även upptäckt ett runt hål i cirkeln.

– Det är ett runt svart hål rätt in i den här strukturen. Men min huvud­teori är att cirkeln är någon form av naturlig ­formation, dock unik i sitt slag, säger Lindberg.

Planerar ny dykning

– Om den inte är naturlig så är det något som har tillverkats många tusen år tillbaka i tiden, före eller under istiden. Men vad det är har jag förstås ingen aning om.

Nu planeras en tredje resa.

– Men det återstår att säkra pengar, men det är nog inte helt omöjligt att hitta finansiärer, säger Lindberg.

Expeditionerna, med cirka tolv mans besättning, kostar närmare 60 000 kronor per dygn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag