Transsexuella nu välkomna i militär

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Transpersoner kan nu verka öppet inom militären. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Linda Davidson/AP/TT
USA:s försvarsminister Ash Carter.
Foto: Alex Brandon/AP/TT

Transsexuella personer har kunnat nekas tjänstgöring i amerikanska armén. Nu blir det ändring på det, meddelar Pentagon.

Transpersoner kan nu verka öppet inom militären, meddelade USA:s försvarsminister Ash Carter under torsdagen, enligt The Guardian. 

Personer har tidigare kunnat bli ofrivilligt avlägsnade, avstängda eller nekade mönstring eller fortsättning inom militären bara för att de är transsexuella.

Beslutet, som träder i kraft omedelbart, är en del av försvarets mål att ändra sin policys för transpersoner inom de kommande tolv månaderna.

I uttalandet säger försvarsminister Ash Carter:

– Jag är också säker på att vi har anledning att vara stolta i dag över vad det här kommer att betyda för vår militär – för det är det rätta att göra, och det är ett till steg för att försäkra oss om att vi fortsätter att rekrytera och behålla de mest kvalificerade människorna.

USA:s försvarsminister Ash Carter.
Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN

Förändringar väntar

Under de kommande tolv månaderna kommer förändringar att ske, bland annat genom vägledning till transpersoner, officerare och träning för hela militären. Transpersoner kommer dock att få vänta 18 månader med att ta värvning efter att en läkare gett godkännande om att de är i hälsa i sitt nya kön, skriver The Washington Post. 

Det finns inga officiella uppgifter på hur många transpersoner som verkar inom militären. Men tankekedjan Rand har uppskattat att det rör sig om runt 2 450 personer.

Omdebatterar beslut

Det har pågått en kampanj för att ändra Pentagons regler i flera år. Organisationerna Transgender American Veterans Association och American Military Partner Association släppte under förra året en rapport på temat. Här konstaterades det bland annat att det föråldrade reglerna inte fyller någon funktion och hindrar kvalificerade och kompetenta personer från att verka inom militären.

Rapporten slår också fast att reglerna skapar trauma både för individerna och deras familjer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.