Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Transportstyrelsens styrelse har bytts ut

Förra veckan presenterade Stefan Löfven en regeringsombildning.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tomas Eneroth meddelade att Transportstyrelsen styrelse byts ut.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nytillträdde infrastruktur­minister Tomas Eneroth meddelade i dag att hela styrelsen för Transportstyrelsen nu har bytts ut och att vidare åtgärder tas för att utreda hur läckan kunde ske.

– Vi ska gå skyndsamt till botten med detta, säger han.

Efter en vecka på posten som infrastrukturminister låter Eneroth meddela att man tacklat Transportstyrelseskandalen genom att låta resten av styrelsen gå samt ge myndigheten en bakläxa.

– Vi ger Transportstyrelsen i uppdrag att själva kartlägga uppgifterna som kollats av icke säkerhetsbeprövad personal och vilka uppgifter som är säkerhetskänsliga. Det ska redovisas innan januari 2018.

Den 17 juli meddelade styrelsens ordförande Rolf Annerberg att han vill entledigas från sitt uppdrag av personliga skäl. Resten av styrelsen som var sittande under skandalen byttes ut förra veckan, då regeringen entledigade tre styrelseledamöter.

Eneroth konstaterar att det är viktigt att låta hela styrelsen gå, så att ingen av de som var inblandade i att godkänna Ågrens beslut om att kringgå lagen ska sitta kvar.

Vill ha "så bra underlag som möjligt"

Eneroth säger att han är kritisk till oppositionens misstroendeförklaring på grund av att omständigheterna ännu är så pass oklara.

– För min del handlar det om att nu skaffa så bra underlag som möjligt. Jag kommer besöka Transportstyrelsen och ska i morgon träffa generaldirektören, säger Eneroth och konstaterar att det är "lite tidigt att dra slutsatser" om ärendet.

– När jag tillträdde som statsråd ringde jag generaldirektören omedelbart och styrelseordförande.

"Rivstartade" första veckan

Han beskriver sin första vecka som en "rivstart" och förutom att ge Transportstyrelsens bakläxa har han även initierat en ingående utredning om händelseförloppet.

– För mig är det otroligt viktigt att granska vad som hänt, säger han och påpekar att det fortfarande finns saker han inte vet.

– Jag tycker inte det är klarlagt hur beslutsgången var från början och jag vet inte heller i vilken utsträckning man lyssnat på säkerhetsexperter. Där vill jag att man gör en ordentlig genomlysning.

Han kommenterade också kring informationshaveriet inom regeringen.

– Det låter som att det finns brister och det är något som förekommit tidigare, säger han.

Detta ska göras

Regeringen har i dag tagit två beslut med anledning av de uppgifter som har framkommit om Transportstyrelsens it-upphandling. 

Första uppdraget innebär att en utredare ska genomlysa händelserna som ledde fram till att säkerhetskänslig och av andra skäl sekretessbelagd information hanterades på ett sätt som strider mot svensk lagstiftning. 

Det andra uppdraget innebär att Transportstyrelsen ska kartlägga vilken information som har hanterats på ett felaktigt sätt och bedöma vilka åtgärder som eventuellt krävs för att hanteringen av skyddsvärda uppgifter framöver ska ske på ett lämpligt sätt.

 

MP kommenterar tystnaden

Utbildningsminister Gustav Fridolin svarade även på kritiken kring Miljöpartiets tystnad i frågan.

– Vi har gett en hel del kommentarer, men vi har inte varit i främsta ledet, säger han men konstaterar att man varit tydlig med var man står.

– Det här är en väldigt allvarlig situation.

Uttalandena gjordes i dag när närvarande statsråd redogjorde för dagens regeringsbeslut samt aktuella frågor på en pressfika på Rosenbad. 

 

Detta informerades också om vid pressfikat

Utbildnings­minister Annika Strandhäll utannonserade att RFSU får 3,7 miljoner i stöd för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan hos nyanlända kvinnor.

– Och att sprida kunskap i samma målgrupp, säger hon.

 

På plats på pressfikat var biträdande finans­minister Per Bolund, barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér, infrastruktur­minister Thomas Enroth, socialminister Annika Strandhäll, utbildnings­minister Gustav Fridolin och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.