Kostnaderna hänger ihop med de höjda säkerhetskraven som ställts på Transportstyrelsen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNKostnaderna hänger ihop med de höjda säkerhetskraven som ställts på Transportstyrelsen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kostnaderna hänger ihop med de höjda säkerhetskraven som ställts på Transportstyrelsen. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Transportstyrelsens beslut att lägga it-driften i utlandet handlade om att spara pengar. Foto: TRANSPORTSTYRELSEN/JACOB SJÖMAN SVENSSONTransportstyrelsens beslut att lägga it-driften i utlandet handlade om att spara pengar. Foto: TRANSPORTSTYRELSEN/JACOB SJÖMAN SVENSSON
Transportstyrelsens beslut att lägga it-driften i utlandet handlade om att spara pengar. Foto: TRANSPORTSTYRELSEN/JACOB SJÖMAN SVENSSON

Transportstyrelsens nota: 190 miljoner kronor extra

Publicerad

Efter it-skandalen kring Transportstyrelsens outsourcing stiger kostnaderna.

För att uppfylla alla säkerhetskrav och placera driften i Sverige landar extrakostnaderna på 190 miljoner kronor, rapporterar SVT Nyheter.

– De säkerhetshöjande åtgärderna har gjort avtalet med IBM 45 procent dyrare, säger Mats Ringqvist, ekonomidirektör på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens beslut att lägga it-driften i utlandet handlade om att spara pengar. 100 miljoner kronor skulle sparas årligen, skriver SVT.

Så blev dock inte fallet. 

När it-skandalen uppdagades, som handlade om att man tagit avsteg från säkerhetsåtgärder och icke-säkerhetsprövad personal i utlandet fått tillgång till känslig information, följde stora kostnader för myndigheten.

 

LÄS MER: Ställföreträdande generaldirektören avgår hos Transportstyrelsen

Höjda säkerhetskrav på Transportstyrelsen

Kostnaderna hänger ihop med de höjda säkerhetskraven som ställts på Transportstyrelsen, där man nu beslutat att lägga it-driften i Sverige. 

– Vi fick revidera avtalet när man införde en svensk leveransmodell för IT-driften, säger säger Mats Ringqvist, ekonomidirektör på Transportstyrelsen, till SVT.

Totalt stiger notan för kontraktet med IBM från 400 miljoner kronor till 590 miljoner under fem år.

 

LÄS MER: 5 personer som avgått eller fått sparken efter IT-skandalen i Transportstyrelsen

Hade räknat med låga östeuropalöner

"Det ekonomiska läget på kort tid har försämrats på grund av oförutsedda kostnader för it-drift och att ett it-projekt tvingats göra ett omtag", konstaterar myndigheten i en promemoria från april 2017.

I stället för att spara 100 miljoner kronor per år sparar man endast runt 20 miljoner, enligt Transportstyrelsens beräkning. 

Den tidigare beräkningen hade bland annat byggt på att it-teknikerna skulle avlönas med låga östeuropalöner, rapporterar SVT.

 

LÄS MER: 7 frågor och svar om IT-skandalen på Transportstyrelsen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag