Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

ÖB: "Händelsen är allvarlig"

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
ÖB Mikael Bydén i Expressen TV:s sändning.
Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L).
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Transportstyrelsen bekräftar nu: information om luftfartsskydd, säkerhetskontroller och försvarets civila bilar kan ha läckt ut i samband med it-skandalen, rapporterar Ekot

Detta diskuterades under försvarsutskottets sammanträde under torsdagen. 

Försvarsmaktens överbefälhavare Micael Bydén säger till Expressen efter sammanträdet: 

– Det jag har gjort i dag är att för försvarsutskottet berätta om innehållet i det svar vi har fått av Transportstyrelsen.

Även Konstitutionsutskottet inleder i dag sin granskning av det som hänt kring Transportstyrelsen.

– Tyvärr kvarstår alla frågor, säger Mikael Oscarsson (KD) efter försvarsutskottets möte till TT 

Transportstyrelsen skriver, enligt en rapport som Ekot tagit del av, att känslig information kan ha läckt ut i samband med it-upphandlingen, enligt Sveriges Radios Ekot.

– När vi fick informationen kring den här händelsen har vi vidtagit de åtgärder vi av egen kraft kan för att undvika ytterligare konsekvenser, säger ÖB Micael Bydén.

Det har länge spekulerats i om personuppgifter, försvarsuppgifter, information om vägnät, hamnar och flygplatser kan ha röjts.

Svaret är ja, enligt rapporten som Ekot tagit del av.

ÖB: "Händelsen är allvarlig"

Stora delar av den rapport som Ekot kommit över är belagd med sekretess, men det framgår ändå, enligt Ekot, att "viss känslig information kan ha läckt". Som uppgifter om svenskt luftfartsskydd, hur svenska säkerhetskontrollerna går till – samt vilken utrustning som används när de genomförs. 

Men ÖB Micael Bydén säger att informationen inte har haft någon konsekvens för försvarets samlade operativa förmåga.

Trots det behandlades händelsen med allvar.

– När vi förlorar den här typen av information eller riskerar att den är ute, då har vi en allvarlig händelse. Det spelar ingen roll om det är mycket eller lite information. Händelsen är allvarlig. När det händer gäller det att agera, och det har vi gjort. 

Försvaret: Handlar om civila bilar

Det är enligt rapporten också fastslaget att hundra civila bilar som tillhör Försvarsmakten finns i Transportstyrelsens register – uppgifter som har läckt ut. Det handlar dock, enligt Ekot, om vanliga bilar. 

Trots bekräftelserna från Transportstyrelsen har ingen från myndigheten velat ställa upp i en intervju med Ekot.

S och M oense om Hultqvists framtid

Efter sammanträdet är Åsa Lindestam, vice ordförande i försvarsutskottet, nöjd och berömmer sin socialdemokratiske kollega, försvarsminister Peter Hultqvist. 

– Försvarsministern har inte gjort något som är fel. Han har en uppgift och ett departement att sköta, och det har han gjort.

Men Hans Wallmark, moderat ledamot i försvarsutskottet, säger att inget som har framkommit under sammanträdet får honom att ändra sin uppfattning att misstroendet mot Hultqvist bör kvarstå. 

– Vårt uppdrag som riksdagsledamöter är att utkräva ansvar när man brustit i sina uppgifter. Vi menar att det är fullt rimligt att även den tredje ministern för det område som är drabbat får ta konsekvenserna av det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.