Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Transport möts om hamnblockad

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen

Hamnarbetarförbundet varslade i förra veckan om blockad av ryska fartyg och ryskt gods. I dag kan Transport följa efter.

Frågan ska tas upp på fackförbundets styrelsemöte i eftermiddag.

Transport har velat vänta in besked från regeringen eller EU om de ryska fartygen som kommer till olika svenska hamnar.

Men om det inte har skett kommer frågan att diskuteras på ett sedan tidigare inplanerat styrelsemöte i dag, uppgav ordföranden Tommy Wreeth för TT i slutet av förra veckan.

– Vi har vår styrelse inne på tisdag och har vi inte fått besked från regeringen före det kommer vi att diskutera åtgärder som kan innebära blockad av ryska fartyg, sade han.

I går hade inga sådana besked kommit än, enligt Transport.

Samtidigt funderar Svenska hamnarbetarförbundet på om deras blockad, som ska börja gälla den 28 mars, ska tidigareläggas eller inte.

Förbundet har fått en rad tips om fartyg som ska vara på väg från Ryssland till olika svenska hamnar den här veckan.

Det handlar exempelvis om ett fartyg med massaved och en leverans av koks.

I går fanns dock inga beslut om att påbörja blockaden i förtid och att förbundet därmed skulle bryta mot reglerna om varselplikt.

– Vi vet inte riktigt hur vi ska göra. Det enda jag kan säga konkret är att vi inte har fattat något beslut om att tidigarelägga det ännu i alla fall, sade Erik Helgeson, vice ordförande i Hamnarbetarförbundet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.