Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utskrift av Trumps samtal med Ukrainas ledare släppt

Nu kommer ny stenhård kritik från toppdemokrater.
USA:s president Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump bad Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att ”titta närmare” på Joe Biden och hans son Hunter. 

Det framgår i transkriberingen av det telefonsamtal som är i centrum för riksrättsprocessen mot Trump. 

Nu ställer sig en majoritet av ledamöterna i kongressens representanthus bakom att riksrättsprocessen går vidare, enligt amerikanska medier.

Pressen mot Donald Trump har tilltagit efter uppgifterna om telefonsamtalet med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. 

Under samtalet anklagas Donald Trump för att ha erbjudit militärt stöd i utbyte mot gentjänster som skulle gynna honom politiskt. 

I går meddelade Donald Trump att han beordrat att transkriberingen släpps – vilket dock inte hindrade Demokraterna från att inleda en riksrättsprocess. 

Enligt NBC, som tagit del av transkriberingen, frågar Donald Trump om Volodymyr Zelenskyj kan ”titta närmare” på Joe Biden och hans son. 

– Vad du än kan göra så vore det jättebra, säger Trump i samtalet. 

Så lät samtalet mellan Trump och Ukraina

Trump säger i samtalet att han ville att Ukraina skulle undersöka varför utredningen mot Joe Bidens son Hunter lades ner. Biden och hans son Hunter Biden har kopplingar till ett gasbolag som tidigare var under utredning av ukrainska myndigheter och Trump har hävdat att Biden stoppade utredningen för egen vinnings skull. 

Donald Trump önskade att Ukraina genomförde utredningen kring Bidens familjeaffärer tillsammans med USA:s justitieminister William Barr, skriver ABC News.

Expressens USA-korrespondent Tomas Kvarnkullen om samtalet.

– Det är mycket snack om Bidens son, att Biden stoppade utredning och många människor vill reda ut det, så vad du än kan göra tillsammans med justitieministern så vore det jättebra, säger Trump i samtalet och fortsätter: 

– Biden gick runt och skröt om att han stoppade en utredning, så om du kan titta närmare på det, jag tycker det låter fruktansvärt. 

Donald Trump ville också att Ukraina-ledaren skulle arbeta tillsammans med Trumps personlige advokat Rudy Giuliani. 

– Rudy är mycket väl medveten om vad som händer och han en väldigt kompetent kille. Om du kan prata med honom så vore det kanon, säger Trump i telefonsamtalet. 

Zelenskyj ska ha lovat den amerikanska presidenten att Ukrainas nya riksåklagare kommer ”titta närmare på situationen”. 

Det finns däremot ingenting av den transkriberingen som publicerats som tyder på att Trump erbjudit militärt stöd, eller någon annan tjänst, i utbyte. 

Trump diskuterade Robert Mueller 

Telefonsamtalet pågick i cirka 30 minuter och Donald Trump ska bara ha nämnt Joe Bidens vid ett tillfälle, enligt NBC News. 

Samtalet ägde rum dagen efter särskilde åklagaren Robert Muellers – som utredde rysk inverkan på det amerikanska presidentvalet 2016 – vittnesmål i Capitol Hill. 

– Som du såg i går, de där dumheterna slutade med ett väldigt dåligt framförande av en man som heter Robert Mueller, en inkompetent insats, men de säger att mycket av det startade med Ukraina. Vad du än kan göra, det är väldigt viktigt att du gör det om du kan, säger Donald Trump i telefonsamtalet. 

Zelenskyj svarade Trump: 

– Ja, det är väldigt viktigt för mig och allt det andra som du tidigare nämnt. För mig som president så är det väldigt viktigt att vi är öppna för framtida samarbeten. 

Donald Trump kommenterade sedermera transkriberingen – som är i centrum för Nancy Pelosis riksrättsprocess. 

– Sättet som ni byggde upp det på, det samtalet, att det skulle vara samtalet from helvetet. Det visade sig vara ett icke-samtal, förutom att många människor sa att de inte visste att jag kunde vara så trevlig, säger Donald Trump i ABC News sändning. 

Även Zelenskyj har, efter att transkriberingen blivit släppt, avfärdat korruptionsanklagelserna.

– Jag är ledsen, men jag vill inte bli inblandad i de demokratiska valen i USA. Det var ett normalt samtal, säger Zelenskyj enligt CNN. 

– Ingen utövade påtryckningar på mig. 

Donald Trump: Vi lovar full transparens

På onsdagskvällen svensk tid mötte Donald Trump pressen för första gången sen utskriften offentliggjordes. Då utlovade han full transparens kring utredningen. 

– Men vi vill ha också full transparens kring Joe Biden och de miljontals dollarna som tagits ut från Ukraina. Miljoner miljoner dollar som togs ut snabbt när han var vice-president, säger han på en pressträff.

Därefter hävdade Donald Trump att demokrater hotat Ukrainas president. 

– Jag kräver transparens från demokrater som åkte till Ukraina och försökte tvinga presidenten att göra saker som de ville, under politiskt hot. De hotade honom om han inte gjorde det. Nu anklagar de mig för det, men jag hotade ingen. 

Donald Trump säger att Demokraterna slösar sin tid med ”denna häxjakt”.  

– Ingen pressade någon. Ingenting. Det är en stor bluff. Det sorgliga med den här bluffen är att vi jobbar så hårt med alla de här länderna, alltså verkligen hårt. Jag har varit uppe tidigt på morgonen till sent på natten för vårt land. 

Majoritet i representanthuset vill gå vidare i riksrättsprocessen

Senare på onsdagen stod det också klart att en majoritet av representanthuset stöder någon form av riksrättsprocess mot Donald Trump, enligt sammanställningar av NBC News och Politico.

217 ledamöter från Demokraterna och en fristående som ställer sig bakom att processen på ett eller annat sätt går vidare innebär att det för första gången ett uttalat stöd bland en majoritet av representanthusets 435 medlemmar.

Bland Demokraternas 235 ledamöter har mer än hälften länge inte velat ställa Donald Trump inför riksrätt, och lyft fram att frågan inte har stöd bland en majoritet av befolkning som anledning.

Men ett dygn efter att representanthusets talman, Nancy Pelosi, meddelade att en riksrättsprocess inleds verkar många ha vänt. Det är dock fortfarande oklart hur ledamöterna skulle rösta om frågan om riksrätt verkligen lades fram för kongressen.

Stenhård kritik från toppdemokrater: ”Maffiametoder”

Hillary Clinton, som utmanade Donald Trump 2016 och som var huvudpersonen i mejlskandalen, har inte varit nådig i sin kritik mot Donald Trump.

USA:s president har förrått vårt land. Det är inget politiskt uttalande – det är den hårda verkligheten, och vi måste agera. Han är en tydlig och nuvarande fara för saker som håller oss starka och fria”, skriver hon. 

Hillary Clinton avslutar tweeten med: 

Jag står bakom riksrätt.

https://twitter.com/HillaryClinton/status/1176862778356903936

Toppdemokraten Adam Schiff riktar också stenhård kritik mot presidenten. 

”Transkriberingen får det att se ut som rena maffiametoder”, skriver han på Twitter och listar faktorerna som han menar påminner om maffian: 

”Vi gör mycket för Ukraina, det finns inte mycket ömsesidighet, jag vill be om en tjänst, utred min motståndare, mitt folk kommer ta kontakt”. 

”Fint land du har där. Det vore trist om något hände henne”, avslutar han tweeten. 

https://twitter.com/RepAdamSchiff/status/1176874772736749569

Men det är inte bara demokrater som reagerat. Republikanen, och tidigare presidentkandidaten, Mitt Romney säger att innehållet i transkriberingen är ”djupt oroande”, enligt AFP. 

Nancy Pelosi meddelade i går att de inleder en riksrättsprocess mot Trump – efter att skandalen briserat. 

– Han har tagit det till en ny nivå av svek, därmed går vi vidare med nästa steg med en utredning, sa hon under en presskonferens. 

Donald Trump har dock vidhållit att telefonsamtalet var ”perfekt” – och kallar den nu inledda processen för häxjakt. 

”Ingen president i vårt lands historia har behandlats så dåligt som jag”, skrev Donald Trump tidigare i dag. 

Talmannen Nancy Pelosi berättar att man inleder en riksrättsprocess.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.