Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trängsel på gårdar pekas ut bakom fågeldöden

Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.
Foto: Carl Johansson, Jordbruksverket
Äggbrist råder.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
2,4 miljoner höns har hittills tvingats avlivas i Sverige på grund av fågelinfluensan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

På flera håll i landet gapar ägghyllorna tomma – det har flera medier rapporterat om under maj månad.

Anledningen är en omfattande smittspridningen av det för fjäderfän mycket dödliga viruset fågelinfluensan. Årets influensa är det värsta i mannaminne.

– Det har varit det största utbrottet som vi har haft i Sverige, säger Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket.

I februari rapporterades om en stor äggproducent i Mönsterås kommun, där fågelinfluensa letade sig in i beståndet, vilket tvingade ägaren att avliva två miljoner höns. Det var säsongens hittills värsta utbrott – totalt har uppåt 2,4 miljoner fåglar avlivats, enligt Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket. 

– Näringen har kämpat för att få fram ägg till påsk och det har funnits en viss tendens till brist på ägg, säger Henrikson som inte fullständig inblick i läget på äggmarknaden just nu.

Marie Lönneskog Hogstadius på branschorganisationen Svenska Ägg har tidigare sagt att det inte finns någon risk för att äggen tar slut.

– Det kommer ta några månader innan vi är tillbaka i full produktion, men ägg kommer att finnas, sa hon till SVT i början av maj.

Extra smittsam variant

Årets variant är särskilt smittsam, och vädret har gjort att flyttfåglarna rört sig hipp som happ över landet och spridit smittan vidare.

– Det sprider sig från viltfåglarna, som är själva reservoaren, sen tar det sig in i våra tama besättningar antingen genom att människor får med sig fågelspillning eller som luftburen smitta via ventilationen, säger Henrikson.

– Det har varit det största utbrottet som vi har haft i Sverige.

Kopplas till överbefolkade gårdar

Intresseorganisationen Djurens rätt menar att det omfattande utbrottet i Sverige har att göra med en överpopulation inom den industriella djurhållningen. De konstaterar bland annat att Sverige är ett av fyra EU-länder med över 100 000 kycklingar per gård.

Henrikson menar emellertid att det inte har att göra med många fåglar på liten yta. Spridningen går förvisso snabbt i besättningar med många individer, men jordbruksverket har inte sett någon smitta mellan anläggningar.

– Smittan går inte från tama fåglar till vilda djur, utan det är tvärtom, säger han.

Jordbruksverket om mystiska hundsmittan: ”Vi följer läget”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.