Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tränare dödad av späckhuggare på Sea World i Florida

NEW YORK. Tusentals besökare chockades av mördar-valens attack mot sin kvinnliga tränare på nöjesfältet i Orlando. "Tilly", en fem ton tung späckhuggare, har dödat igen.
Flera gånger om dagen köar publik i tusental för en plats i Shamu-stadion för att se Seaworlds åtta späckhuggare underhålla.
I går förvandlades nöjet till tragedi när Dawn Brancheau, 40, attackerades av "Tilly", världens största späckhuggare i fångenskap. Han överraskade sin tränare inför de skräckslagna tusentals åskådarna.

"Bet henne i midjan"

- Den bet henne i midjan och kastade henne fram och tillbaka. Det var våldsamt, säger ögonvittnet Victoria Biniak till tv-kanalen Local 6.
Sjukvårdspersonalen försökte förgäves rädda livet på den Dawn Brancheau, en av parkens mest erfarna djurskötare.
"Tilly", som alltid hålls isolerad eftersom han är för farlig för de övriga i showen, har två gånger tidigare varit inblandad i dödsolyckor.
1991 på Sealand i Kanada där tre späckhuggare anföll Keltie Byrne, 20. Keltie lyckades slita sig loss, men dog i munnen på en av späckhuggarna.

Hittades naken och död

1999 var "Tilly" på nytt inblandad i en dödlig olycka. Daniel Dukes, 27, hade tagit sig in på Seaworld efter stängning. Han hittades i Tillys bassäng dagen därpå, död och utan kläder.
- Dagens händelse var till skillnad från de tidigare en ren attack mot tränaren, säger forskaren Naomi Rose, som anser att tragedin är ett bevis för att späckhuggare inte ska tillåtas uppträda för publik.