Trakasserande katt gripen i Piteå

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Polisen Ulf Eriksson med katten som trakasserat familjen.
Foto: Polisen

Likt "Elake Måns" strök den feta bondkatten omkring i närheten av Piteå-villan och skrämde familjens katter.

När den slutligen tog sig in i villan fick familjen nog och larmade polisen.

– Nu hoppas vi att ägarna hör av sig, säger Petter Wikström vid Piteå-polisen, som var med vid ingripandet, till Expressen.

Katten började stryka omkring utanför familjens villa i centrala Piteå under sommaren. Precis som "Elake Måns" i Gösta Knutssons berättelser om "Pelle Svanslös" att skrämma vettet ur de andra katterna. Enligt familjen som anmälde katten till polisen ska den i flera månader ha morrat, fräst och rest ragg åt familjens egna katter, som ska ha varit vettskrämda.

Stal mat

Men när "Elake Måns" slutligen tog sig in i familjens hus och stal de andra katternas mat fick de nog, och lyckades slutligen fånga inkräktaren i en bur som de fått låna av kommunen. De larmade sedan polis, som under lördagsförmiddagen anlände till huset och tog med katten till arresten.

Vilar ut på stationen

– Nu vilar den ut på polisstationen tills ägaren förhoppningsvis hör av sig, säger Petter Wikström vid Piteå-polisen.

Vet ni vad katten heter?

– Nej. Den ville inte uppge sitt namn.

Kan tvingas avliva "Elake Måns"

Trots att katten beskrivs som välmående och med fin päls av Piteå-polisen saknar den både halsband och öronmärkning. Dess utseende stämmer inte överens med någon av de katter som har rapporterats saknade till polisen i Piteå, och man uppmanar därför människor att höra av sig om de känner till var katten hör hemma. Om inte ägaren ger sig till känna kommer polisen annars att tvingas avliva katten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.