Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trafikverkets oro inför helgens stora uppdatering

Roberto Maiorana om tågkaoset som varit och om prognosen framåt
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
På onsdagen blev det stora störningar i tågtrafiken.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under onsdagseftermiddagen tog tågtrafiken i landet totalstopp efter problem med telefonin.
Foto: Henrik Isaksson / IBL

Det gick sisådär när Trafikverket utförde en uppdatering av telefonin i onsdags – med landsomfattande tågstörningar som följd.

På söndag ska man införa ett nytt planeringssystem för tidtabellerna och redan nu finns en oro för nytt strul.

– Vi har rustat oss och är förberedda. Vi kommer göra allt vi kan för att undvika riskerna, säger generaldirektör Roberto Maiorana till SR.

Trafikverket förbereder sig på en potentiell tågstörningssmäll. Natten mellan lördag och söndag kommer man introducera ett nytt planeringssystem för tidtabellerna. I praktiken går det från ett manuellt planeringssystem till ett automatiskt sådant.

– Jag har stor respekt för att många känner en oro inför att vi startar upp den nya tågplanen, säger Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana till Sveriges Radio ”Ekot”.

Han menar att det finns flera risker för trafiken när det nya systemet initieras. Däribland att det inte ska klara av att samverka med deras övriga system, eller för den delen de 57 järnvägsföretagen. Hur det kan komma att påverka persontrafiken beskriver han så här:

– Det får ju en påverkan som är att trafiken inte går som det är planerat, och att det kan bli förseningar, säger Maiorana till DN.

– Som ansvarig för hela vår verksamhet så känner jag ett ansvar, men också en oro. Samtidigt känner jag mig trygg med det arbete som har genomförts.

För att hålla resenärerna nöjda och glada har man bett sina anställda att ikläda sig gula västar och befinna sig på Stockholms centralstation på söndagen, enligt Ekot. Detta för att kunna prata med och förklara läget.

Generaldirektören vill dock inte tillstå att det åter kan bli kaos i tågtrafiken på söndag.

– Jag vill inte kalla det kaos. Det finns risker i det nya systemet som kan falla ut, och då vill vi motverka dem, understryker han.

Onsdagens trafikhaveri hängde ihop med en uppdatering av telefonin, det vill säga kommunikationen mellan trafikcentralerna och lokförarna. De problemen har lösts uppger Trafikverket.

Så funkar ersättning vid försenade tåg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.