Foto: Fotograf Tobias Marbenius
 Foto: Fotograf Tobias Marbenius

Trafikverket varnar för det hala väglaget

Publicerad

Måndagen och tisdagen blir intensiva på vägarna.

Nu varnar Trafikverket för halka.

Redan på tidiga kvällen hade flera olyckor rapporterats i flera delar av landet.

I småländska Aneby dog en kvinna efter att ha blivit påkörd vid 19-tiden enligt polisen.

– Det är vinter i stora delar av landet, och det är ganska fuktig luft som ger våta vägbanor, och det är oftast kallare i marken, så det blir som en ishinna, säger Monica Näslund på Trafikverkets presstjänst.

Måndagen blev olyckstyngd på vägarna - och det innan den egentliga julrusningen slagit till på vägarna.

En kvinna omkom i samband med att hon blev påkörd av ett fordon utanför småländska Aneby. Kvinnan var vid tillfället ute och rastade sina hundar. En person är anhållen och misstänkt för grovt vållande till annans död.

Polisen är förtegen

Olyckan skedde i det lilla samhället Sundhultsbrunn utanför Aneby.

Tommy Åkerberg, länsvakthavande polisbefäl i Jönköpings län, är förtegen om händelsen. På frågan om det är fordonets förare som är frihetsberövad, svarar han:

– Det kommenterar jag inte. Bladdrar vi för mycket kan vi förstöra utredningen, säger han till TT.

Åkerberg uppger att även en av kvinnans båda hundar dog i samband med påkörningen.

– Den andra har vi tagit hand om, säger polisbefälet.

Olyckan inträffade vid 19.30-tiden i går.

Huruvida kvinnan dog vid själva påkörningen eller senare på sjukhus är en fråga som polisen heller inte vill besvara. Enligt Tommy Åkerberg var det omkring 5 plusgrader i området vid olyckstillfället.

Misstänks för rattfylleri

På tisdagsmorgonen var polisens avspärrningar nedtagna.

Senare på eftermiddagen rapporterade P4 Jönköping att en man i 50-årsåldern sitter anhållen misstänkt för grovt vållande till annans död. Han misstänks även för grovt rattfylleri.

Det har hållits förhör med mannen, men polisen är fortfarande mycket förtegen om händelsen och vill inte ens säga om den anhållne mannen körde bilen.

– Jag vill inte gå in på hans inblandning. Utredningen är i ett väldigt känsligt läge, säger Lasse Johansson, presstalesman på polisen i Jönköping till TT.

Olyckor på flera platser i landet

På E18 öster om Karlstad rapporteras flera olyckor, såväl singelolyckor som krockar ha ägt rum med okända personskador.

I både Skåne och Jämtland har bilar krockat och kört av vägen på större vägsträckor som E6 och E45 enligt TT.

I Nyköping drogs sju personer in i en krock på Lennings väg och en stund senare rapporterade SN.se att en singelolycka inträffat på väg 53 och en krock skett på väg 224 mot Gnesta, och att olyckorna berodde på halkan.

De många olyckorna till trots har inga allvarliga personskador rapporterats.

Men Trafikverket kan sitt facit för jultrafiken och uppmanar nu samtliga som ska ut på vägarna att ta det lugnt.

– Om man ska resa långt ska man vara utvilad, inte jäktad och tänka på att ha lite närvaro så att man känner om det är halt, säger Monica Näslund på Trafikverket.

Hittills har inga stora snömängder slagit mot landet - och enligt väderinstitutet Storm ser julhelgen ut att bli blöt i stora delar av Sverige.

Men det är långt ifrån en garanti för halkfria vägar, snarare tvärtom.

– Det är vinter i stora delar av landet, och det är ganska fuktig luft som ger våta vägbanor, och det är oftast kallare i marken, så det blir som en ishinna, säger Monica Näslund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag