Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trafikverket varnar för ”blödande” asfalt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Peter Johansson

Varmt väder och ny beläggning kan orsaka blixthalka ute på vägarna.

Nu varnar Trafikverket för fenomenet blödande asfalt.

– Det är som blankis på vintern, som oskyddad mc-förare har man inte en chans om man råkar ut för det i en kurva, säger Peter Johansson.

Trots att det är mitt i sommaren kan det uppstå blixthalka ute på vägarna. Fenomenet kallas blödande asfalt och kan uppstå när temperaturerna länge har varit varma och man utfört vägarbeten.

– När det har varit varmt länge och är mycket trafik ute på vägarna hinner asfalten aldrig svalna. Det kan leda till att bindemedlet mellan kornen bli så så varmt att det flyter upp till ytan. Då blir det väldigt halt, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Blank och svart

Blödande asfalt uppstår ofta på vägar med ny beläggning och beskrivs som att vägen plötsligt ser onaturligt blank och svart ut.

– Man kan inte säga var och när detta inträffar, utan bara konstatera fenomenet. Som trafikant gäller det att vara uppmärksam, hålla avståndet och inte köra för fort, säger Lennart Helsing.

Han har dock inga uppgifter om hur många olyckor som kan ha orsakats av just blödande asfalt, men menar att Trafikverket gör sitt bästa för att informera.

Men det är inte bara värmen kan ställa till det för trafikanterna. Även kraftigt regn på ny beläggning ökar risken för halka.

– Nylagd asfalt är väldigt slät och kommer det mycket regn på den får bilarna minskat grepp vilket också leder till halka, säger Lennart Helsing.

"Som blankis på vintern"

Peter Johansson som bor i Övertorneå har flera gånger råkat ut för blödande asfalt när han åker motorcykel. Enligt honom är det svårt att upptäcka om det precis kommit en åskskur och vägen är blöt.

– Det är som blankis på vintern, som oskyddad mc-förare har man inte en chans om man råkar ut för det i en kurva, säger Peter Johansson.

Den extrema värmen uppe i norr gör att blödande asfalt dykt upp på flera ställen. Peter Johansson rapporterade in ett fall på riksväg 99 mellan Övertorneå och Haparanda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.