Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Halkan slår till – nu varnar SMHI för kraftigt snöfall

Så blir vädret i helgen - risk för ishalka och kraftigt snöfall.
Under söndagsmorgonen fick en skåpbil på E4 norr om Norrköping sladd – och körde in i ett mitträcke. Foto: Niklas Luks/Nkpg.News
Under söndagen väntas ett nederbördsområde svepa norrut över Sverige.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

En skåpbil tappade vägfästet och körde in i mitträcket på E4.

Nu varnar polisen för att vädret kan utgöra en trafikfara.

– Det är glashalt på vägarna, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral region Öst. 

Samtidigt utfärdar SMHI flera varningar för snö.

Under lördagen skickade väderinstitutet SMHI ut flera varningar om plötsligt ishalka. Varningarna gällde trafikanter i Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm.

Men även i Östergötland har halkan slagit till. På E4 norr om Norrköping fick en skåpbil sladd och körde in i ett mitträcke. 

Glashalt på E4

– De drabbade tog sig ur. En person är lindrigt skadad, men den andre mår bra, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral. 

Vägen blev tillfälligt avstängd av polisen. Nu varnas bilisterna i området för att köra alltför aggressivt. 

– Patrull på plats upptäckte att det var väldigt halt på vägarna. Glashalt, speciellt vid Norrköping, säger Detterström.

– Men vi har inte haft fler trafikolyckor än så länge. 

SMHI varnar även för snö i flera klass 1-varningar.

– Det kan bli stora mängder snö, säger Henrik Reimer, jourhavande meteorolog på SMHI till TT.

20 centimeter snö i norr

Under söndagen väntas ett nederbördsområde svepa norrut över Sverige – från västkusten, där det faller i form av regn, och upp över Svealand och södra Norrland i form av snö.

Örebro, Värmland och Gävleborgs län kan få fem-tio centimeter snö, och Dalarna kan komma att täckas av uppåt 15 centimeter snö.

I delar av Jämtland och Västernorrland kan snötäcket bli så djupt som 20 centimeter.

SMHI:s varningar är av klass 1, den lägre varningsklassen, vilket innebär besvärligt väder. På sina håll kan det även bli halka på vägarna, framför allt i västra Svealand där snön väntas smälta framåt söndagskvällen.

Bästa råden om hur man bör agera vid en trafikolycka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.