Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tre män döda i olycka efter polisförföljande på E4 vid Nyköping

Bil och minibus inblandade i krocken.
En allvarlig trafikolycka har inträffat på E4 utanför Nyköping. Flera personer är svårt skadade.
Foto: Läsarbild

Tre män, två i 20-årsåldern och en i 50-årsåldern, har dött i en våldsam olycka på E4 utanför Nyköping.

Olyckan skedde efter ett polisförföljande där den ena bilen inte hade stannat vid en trafikkontroll.

– Det var en personbil och en minibuss som krockade. När vi kom dit brann det i personbilen, säger Henrik Dewoon-Thorén, vakthavande befäl för Södertörns brandförsvar. 

Olyckan på E4, nära avfarten mot Tystberga strax norr om Nyköping inträffade strax innan 23 på lördagskvällen. En personbil och en minibuss frontalkrockade vid en sträcka där det pågår ett vägarbete. Olyckan skedde efter ett polisförföljande där tre unga män i 20-årsåldern inte ville stanna vid en trafikkontroll.

– Det startade söder om Nyköping, där polis ville göra kontroll av ett fordon som inte ville kontrolleras, säger Peter Ström, vakthavande befäl vid polisen.

De unga männen försökte köra ifrån polispatrullen i hög hastighet, längs motorvägen i nordlig riktning. Norr om Nyköping pågår under en längre sträcka ett vägarbete där det ena körfältet är avstängt. Där tappade polisen kontakt med den efterföljda bilen.

Ett vittne som blev omkörd av personbilen berättar att den höll hög hastighet på den enkelfiliga sträckan vid vägarbetet och när minibussen sedan kom körande väjde båda åt samma håll och frontalkrockade våldsamt. 

Tre döda – en med livshotande skador

När poliserna kom ikapp den efterföljda bilen hade olyckan redan skett och bilen hade börjat brinna. Poliserna försökte snabbt få ut de tre män i 20-årsåldern som fanns i bilen, men lyckades bara få ut en av dem. 

– De två andra omkom. Mannen i 50-årsåldern som körde minibussen omkom omgående, säger Peter Ström.

Personen poliserna fick ut fördes först till sjukhus i Nyköping, men har sedan flugits till Karolinska. Hans skador bedöms som livshotande.

Trafikverket uppger att olyckan har stor påverkan på trafiken. 

– E4 kommer vara avstängd i båda norr- och södergående under flera timmar, eftersom det är ett vägarbete som leder om trafiken och därför blev det både norr- och södergående, säger Henrik Dewoon-Thorén. 

Polisen har tagit båda fordonen i beslag för teknisk undersökning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.