Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trafikfaran vid
skolan: Föräldrarna

Foto: Jonas Lemberg

 Föräldrar som skjutsar sina barn är den största trafikfaran vid landets skolor, anser 60 procent av landets rektorer enligt en ny undersökning som DN tagit del av. För ett år sedan var siffran 54 procent.

Det är försäkringsbolaget If som varje år genomför en enkätundersökning bland rektorerna på Sveriges grundskolor. Över hälften av rektorerna tycker att trafiksäkerheten är ett stort problem utanför skolan. Och det största problemet är föräldrar.

Värre i dag

Bengt Svensson, kommissarie i trafikfrågor på Rikspolisstyrelsen, bekräftar att problemet växer. Redan för tio år sedan försökte man göra något åt problemet.

– Men det är ännu värre i dag. Fler tar bilen till skolan nu, säger han till tidningen.

Var femte varit med om olycka

Mer än var femte rektor har varit med om en trafikincident eller olycka vid skolan.

– Föräldrarna har bråttom vidare till jobbet. Det händer på en sekund att ett barn springer ut framför bilen, samtidigt som uppmärksamheten brister hos föraren, säger Henrik Ask, personskadechef på If som har gjort undersökningen.

Orkar inte tjata

Men trafikproblemen vid skolorna är inget nytt fenomen.  Redan för tio år sedan klagade föräldrar på den farliga trafikmiljön vid skolorna, säger Bengt Svensson på Rikspolisstyrelsen till Dagens Nyheter och tillägger att det även då var föräldrarna som gjorde det farligt.

– Och det är samma sak i dag. Många orkar inte tjata på barnen att äta upp frukosten och ta på sig kläderna i tid. Det är enklare att skjutsa barnen. De flesta skolor är inte byggda för att ta emot så mycket bilar på så kort tid.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.