Frågorna efter bilden på sopptraditionen

På Instagram skriver Peter Englund: ”Ikväll offrar vi åt myten. För en gångs skull äter Akademien faktiskt ärtsoppa på Gyldene Freden. Med tillbehör.”
Foto: Peter Englund/Instagram
Författaren och historikern Peter Englund.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ska man hålla på traditionen en torsdag är det ärtsoppa och pannkakor som gäller. Inga konstigheter så långt, men Peter Englunds bild från Svenska Akademiens middag väcker ändå frågan: Vad har ni i alla glasen?

Att Svenska Akademiens ledamöter äter middag på egna restaurangen Gyldene Freden efter att de haft sammanträden är känt sedan tidigare. Under gårdagens middag passade författaren och historikern Peter Englund på att föreviga maten på Instagram: ärtsoppa med inte mindre än sex olika typer av drycker.

https://www.instagram.com/p/CULMa6bMhYn/?utm_source=ig_web_copy_link

Och kommentarerna från Englunds följare lät inte vänta på sig.

”Ser ut som en dryckesprovning”, ”Drack du från vänster till höger” samt ”Rött till ärtsoppa? Ja, varför inte.”

På frågan om hur ärtsoppa och rödvin går ihop svarar Englund i ett mejl att det smakade helt okej.

Hur ofta har ni den här typen av middagar och hur ofta äter ni ärtsoppa?

”Vi äter middag efter varje sammankomst. Ärtsoppa och pannkakor står sällan på menyn, allt för sällan om du frågar mig.” 

Englund avslöjar också att han bilden till trots inte drack upp allt i glasen. Och på frågan om de inom Svenska Akademien behövt fundera över alkoholkulturen efter allt som varit svarar Englund att det trots allt dricks med måtta. 

”Jag har faktiskt aldrig sett någon trilla ur ramen under alla mina år i Akademien. Och det finns flera som ej tar något starkt runt bordet – nej, jag har inte tänkt avslöja vilka.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.