Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Totalt fyra läckor på Nord Stream 1 och 2 upptäckta

Vår reporter Dusan Marinkovic har träffat invånare på Bornholm efter det misstänkta sabotaget mot Nord Stream.
Foto: CHINE NOUVELLE/ SIPA/ SHUTTERSTOCK

En fjärde läcka har hittats på gasledningarna i Östersjön, skriver Svenska Dagbladet

Läckan ligger mellan de två tidigare kända på Nord Stream 1, men finns på Nord Stream 2.

– Två av de fyra läckorna finns i svensk ekonomisk zon, säger Jenny Larsson vid Kustbevakningen till tidningen.

Tre gasläckor på Nord Stream 1 och 2 blev kända tidigare i veckan. Det handlade om ett läckage på Nord Stream 2, i dansk ekonomisk zon sydost om Bornholm samt två läckor på Nord Stream 1, i höjd med Simrishamn. Den ena i dansk ekonomisk zon, den andra i svensk. De tre läckorna misstänks ha orsakats av två detonationer, som registrerats vid platserna.

Nu skriver Svenska Dagbladet att ytterligare en läcka har upptäckts. 

– Två av dessa fyra på på svensk ekonomisk zon. Det handlar om ett större utsläpp på ungefär 900 meter diameter och ett mindre på ungefär 200 meter i diameter, säger Jenny Larsson, vakthavande befäl vid Kustbevakningens ledningscentral.

Kustbevakningen har känt till att det rört sig om totalt fyra läckor sedan tisdagen och kan inte svara på frågan om varför informationen inte nått ut förrän nu. Senast på onsdagskvällen talade statsminister Magdalena Andersson om ”de tre gasläckorna” på Nord Stream 1 och 2. 

– Vi fick kännedom om den lilla och den stora vid samma tillfälle, säger Jenny Larsson.

Den ”nya” läckan ligger liksom de två läckorna på Nord Stream 1 i höjd med Simrishamn, men kommer från Nord Stream 2. 

Enligt Aftonbladet undersöker seismologen Björn Lund om en tredje detonation kan ha inträffat i anslutning till den detonation – den andra – som bekräftats i höjd med Simrishamn. Enligt Lund var avviker vågrörelserna vid den detonationen på ett sätt som skulle kunna visa på ytterligare en detonation omkring tio sekunder efter den andra detonationen – och några kilometer därifrån.

Enligt Kustbevakningens prognos ska gasledningarna vara tömda på söndagen. Därefter kommer det vara möjligt att undersöka skadorna mer noggrant. 

Fyra saker som talar för ryskt sabotage

Patrik Oksanen, tankesmedjan Frivärld, om vad som skulle kunna vara motiven från rysk sida att sabotera Nord Stream.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.