Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tåg urspårat i Stockholm – trängsel i morgontrafiken

Ett godståg har spårat ut i höjd med Häggvik – problem i pendeltågstrafiken.
Ett godståg spårade ur i Häggvik norr om Stockholm natten mot torsdagen vilket har lett till omfattande problem i tågtrafiken under morgonen.

Ett godståg har spårat ur norr om Stockholm. 

I nuläget är två spår stängda på tågsträckan i höjd med Häggvik. 

SL rekommenderar resenärer som har möjlighet att stanna hemma på grund av trängsel – och det saknas prognos för när felet kan vara löst.  

– Det är omfattande skador, det kommer att ta ett tag innan vi kan få normaltrafik, säger Katarina Wolfram vid Trafikverket. 

Ett godståg spårade vid 02.30-tiden ur i Häggvik, norr om Stockholm. Urspårningen innebär stopp på sträckan Upplands Väsby - Solna. 

Trafikverket meddelar att det saknas prognos för när felet kan vara avhjälpt: 

”För mer information om din resa hänvisas du till ditt tågbolag.”

Stationerna som påverkas av stoppet

Tumba, Stockholm City, Tullinge, Flemingsberg, Huddinge, Stuvsta, Älvsjö, Årstaberg, Stockholms södra, Stockholm Odenplan, Solna, Ulriksdal, Helenelund, Sollentuna, Häggvik, Norrviken, Rotebro, Upplands Väsby, Rosersberg, Märsta, Södertälje centrum, Arlanda C, Södertälje hamn, Östertälje, Rönninge, Knivsta, Uppsala C, Stockholm Central.

Källa: Trafikverket.

Påverkar Uppsala-pendeln

Godståget ska bärgas och därefter ska järnvägsanläggningen repareras. Skadorna beskrivs som ”omfattande”. Trafikverket arbetar under morgonen på platsen. 

Katarina Wolfram, presskommunikatör vid Trafikverket, meddelar vid 08.45, att två spår nu kan hållas öppna. 

– Tågen kan rulla förbi, men det är vissa förseningar eftersom de kan gå på färre spår än normalt. Hastigheten är nedsatt eftersom vi har folk på plats och jobbar, säger hon. 

Reparationsarbetet väntas dra ut på tiden och man undersöker nu en provisorisk lösning. 

Godståget har inte kunnat föras bort från platsen. Men det är inte det enda problemet. 

– Just nu är det ett antal minusgrader. Att svetsa i temperaturer lägre än minus 5 går inte riktigt. Den typen av lagningar håller inte, säger Bengt Olsson och konstaterar att det även efter en eventuell provisorisk lagning kommer innebära att tåg som trafikerar sträckan måste hålla betydligt lägre hastighet. 

– Det innebär att när trafiken väl kan komma i gång, så kommer det medföra längre restider än normalt. 

”Stanna hemma”

För SL-trafiken har stoppet inneburit stor påverkan. Norrgående SL-tåg stannar inte vid stationerna Sollentuna, Häggvik, Norrviken, Rotebro och Arlanda C. Södergående tåg stannar inte vid Häggvik och Arlanda C. 

SL har satt in ersättningsbussar på sträckan Upplands Väsby - Solna, men rekommenderar resenärer att stanna hemma om det är möjligt. 

– Det är stökigt i hela systemet, har man möjlighet att resa på annat sätt så är det bra. Måste man resa så är det viktigt att ta med sig munskydd, för det är högre risk för trängsel, säger Elin Lindström, presstalesperson på SL vid 09-tiden. 

Även SJ:s tågtrafik är kraftigt påverkad av urspårningen. Uppsala-avgångarna dras ned kraftigt under torsdagsmorgonen. 

– Vi kommer kunna köra 50 procent av alla Uppsalatåg. Sedan leder vi om tågen ifrån Dalarna via Västerås, vilket så klart innebär förseningar, säger Christina Psarris, vid SJ pressjour. 

Urspårningen kan även ha följdverkningar för tågtrafiken i andra delar av landet. 

Vet du mer? Kontakta oss!

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

Svårt att laga i kylan

SJ:s tågtrafik som påverkas

Detta påverkar tågtrafiken på sträckorna:

Umeå/Sundsvall-Stockholm 

Östersund/Ånge-Stockholm

Falun-Stockholm

Ljusdal/Gävle-Stockholm-Linköping

Åre-Stockholm

Uppsala-Stockholm

Mora-Stockholm

Källa: SJ


Även Arlanda Express var initialt påverkat av stoppet. Ellen Laurin, presskommunikatör vid Swedavia, uppger att tågoperatören nu kan trafikera sträckan.  

– Det har precis startat i gång igen. Det skulle kunna ske eventuella följdförseningar, men där får vi hänvisa till Arlanda Express, säger Ellen Laurin vid 06.45-tiden.  

Regeringen vill begränsa längre buss- och tågresor

Antalet resenärer begränsas • Ska börja gälla från och med söndag 14 februari.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.