Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNSvenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klas Östergren har hoppat av Svenska Akademien. Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOKKlas Östergren har hoppat av Svenska Akademien. Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Klas Östergren har hoppat av Svenska Akademien. Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Även Kjell Espmark har hoppat av. Foto: TOMMY PEDERSENÄven Kjell Espmark har hoppat av. Foto: TOMMY PEDERSEN
Även Kjell Espmark har hoppat av. Foto: TOMMY PEDERSEN
Strax efter de andra gav även Peter Englund beskedet att han hoppar av. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURESStrax efter de andra gav även Peter Englund beskedet att han hoppar av. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Strax efter de andra gav även Peter Englund beskedet att han hoppar av. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Sara Stridsberg signalerade på lördagen att också hon funderar på att hoppa av. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNSara Stridsberg signalerade på lördagen att också hon funderar på att hoppa av. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Stridsberg signalerade på lördagen att också hon funderar på att hoppa av. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Totala sprickan i Svenska Akademien: ”Så kaotiskt”

Publicerad

Sprickan om ledamoten Katarina Frostensons framtid i Svenska Akademien delar den exklusiva skaran nästan mitt itu.

Torsdagens dramatiska omröstning slutade 8-6 till hennes fördel, erfar Expressen.

Men trots avhoppen av tre ledamöter består spänningarna.

– Det är så kaotiskt just nu, säger en ledamot.

Svenska Akademien befinner sig i sin djupaste kris någonsin - med inre stridigheter och massavhopp.

Det kulminerade på fredagen då de tre ledamöterna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund valde att lämna arbetet i protest mot att Akademien i en omröstning i torsdags beslutat att inte avsätta ledamoten Katarina Frostenson. 

Hon är gift med den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault som anklagas för sexuella övergrepp och trakasserier, och för att på förhand ha läckt information om vem som skulle få Nobelpriset i litteratur.

Resultatet av omröstningen blev 8-6 till hennes fördel, erfar Expressen. 

Även om omröstningen är hemlig, vet ledamöterna ofta hur de andra har röstat. 

– Jag vet hur diskussionerna har gått. Då säger man vad man tycker, väldigt tydligt. Så har det varit. Så vi vet nog var vi har varandra, säger en ledamot, och antyder att det har varit väldigt livliga samtal.

Av de totalt 18 ledamöter som finns i Svenska Akademien, har två valt att hoppa av sedan tidigare, Lotta Lotass och Kerstin Ekman. 

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Katarina Frostenson har inte deltagit i möten

Huvudpersonen själv Katarina Frostenson har inte deltagit i några möten sedan affären briserade i november, erfar Expressen. 

Av de 15 som återstår var det bland Nej-röstarna förutom de tre avhopparna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund ytterligare några som signalerat att de ville utesluta Katarina Frostenson.

Här finns ständige sekreteraren Sara Danius, som lett arbetet med att få bort henne. 

Men även Sara Stridsberg signalerade på lördagen att också hon funderar på att hoppa av.

"Jag har sett, och ser fortfarande, Sara Danius som ett hopp om en akademi i ljus och öppenhet. På onsdag ska jag hålla ett litteraturpristal till Agneta Pleijel i Akademiens namn. Därefter kommer jag att ta den tid jag behöver för att fatta ett beslut om min fortsatta närvaro”, skrev hon i ett mejl till TT.

 

LÄS MER: Advokatbyrån uppmanar Akademien att polisanmäla

 

Akademiledamoten Per Wästberg har också trätt fram och berättat att han likt avhopparna röstade för att Katarina Frostenson ska uteslutas. 

Men efter övervägande väljer han ändå att behålla sin plats, för att stötta Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, uppger han för SvD.

Jayne Svenungsson ”Fanns inte tillräcklig grund”

Bland de som röstat för att behålla Katarina Frostenson i Svenska Akademien finns Jayne Svenungsson, som öppet berättat att hon tillhörde majoriteten.

"För min del fanns helt enkelt inte tillräcklig grund för ett så drastiskt beslut", skriver hon i ett mejl till Expressen.

Ledamoten Kristina Lugn har förklarat att hon tänker sitta kvar.

"Jag har inte planer på att hoppa av", skriver hon i ett mejl.

Ledamoten Anders Olsson har gett samma besked, medan kollegan Sture Allén vill tona ned hela händelsen.

– Det är ju inte akademin utan det är en utomstående person så det måste man ha klart för sig. Sen har vi ju blivit tidningsuppvaktade på olika sätt av detta skäl men det är ju en person helt utanför akademin som gjort det här, menar han.

 

LÄS MER: Så nära döden är Svenska Akademien

 

Horace Engdahl anses stå Jean-Claude Arnault nära och har säkerligen röstat till Katarina Frostensons fördel.

Det betyder att fyra ledamöters ställning i frågan är oklar. Här finns Bo Ralph, Tomas Riad, Göran Malmqvist och Jesper Svenbro.

Men tre av dem röstade för att behålla Katarina Frostenson i den exklusiva skaran - medan en av dem röstade blank, eller avstod.

Det visar att sprickan i Svenska Akademien är näst intill total.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag