Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tortyrmördaren om sig själv: ”God människa, gjorde några dåliga saker”

Senaste nyheterna med Expressen TV
Dennis Rader torterade och mördade tio personer.
Dennis Rader efter att ha gripits 2005.
Foto: JEFF TUTTLE / AP POOL THE WICHITA EAGLE

”En god människa som gjorde några dåliga saker”. Så ser ”BTK-mördaren” Dennis Rader, en av USA:s mest ökända seriemördare, på sig själv enligt en ny tv-dokumentär. 

– På sätt och vis såg han sig själv som ett offer. Han ansåg att han hade vissa saker gemensamt med sina offer. Rader är en narcissist så han såg allt det här som ett sätt att framhäva sig själv, säger psykologen Kathryn Ramsland, som haft en mångårig korrespondens med Rader, enligt Daily Mai.

Dennis Rader tortyrmördade tio personer, mestadels kvinnor, mellan 1974 och 1991. Han skrev gäckande meddelanden till polisen och medierna där han kallade sig själv ”BTK” (förkortning för bind, torture, kill = bind, tortera, döda) och beskrev sina brott. Det var genom meddelandena som polisen till slut lyckades spåra upp Rader 2005. Den nu 76-årige Rader avtjänar livstidsstraff i ett fängelse i Kansas.

Psykologen Kathryn Ramsland har haft brevkorrespondens med Dennis Rader sedan 2010. Deras konversationer och hennes slutsatser om Rader avhandlas i tv-dokumentären ”BTK: Confession of a Serial Killer” som hade premiär i helgen i USA.

– Jag hörde nyligen en polis säga att alla seriemördare har upplevt någon form av trauma men det har han fel i. Dennis Rader utmanar vår bild av seriemördare. Han hade en familj, gick regelbundet i kyrkan, hade ett stadigt jobb och var aktiv i samhället. Så vi måste vara försiktiga när vi skapar stereotyper om den här typen av förbrytare som utför extrema brott, säger Ramsland.

”Han vill ha makt över kvinnor”

Rader blev ”förödmjukad av sin mamma” enligt Ramsland, något han aldrig lagt bakom sig. Han hade också ett rikt fantasiliv och att använda rep för erotiska syften var något som kom in tidigt i Dennis Raders liv.

– Han ville känna sig betydelsefull och han vill ha makt över kvinnor eftersom de gjorde honom osäker, säger Ramsland.

Rader talar om att han begick morden på grund av ”ett monster i hjärnan”.

– Det händer att Dennis Rader ibland ser sig själv som ett monster, men för det mesta gör han inte det. Han ser sig själv som en god människa som gjorde några dåliga saker, säger Ramsland.

Ramsland säger att Rader ångrar mycket, som att han förlorat sin familj och sitter i fängelse, men inte sina brott.

– Ibland är han en god familjefar. Ibland är han en seriemördare, en tjuv eller en lögnare. Ibland är han en religiös man som studerar bibeln. Det beror på vilken dag du pratar med honom, säger Ramsland.

De löste seriemördarens kryptiska meddelande – efter 50 år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.