Tortyr och mord fick inte utredas

Publicerad
Uppdaterad
Skyddslösa fångar som hängdes upp i taket i vristerna och torterades.
Säkerhetsstyrkor som mördat och våldtagit.
En polis som plågade fångar för att pressa deras familjer på pengar.
De nästan 400 000 hemligstämplade dokument om kriget i Irak som publicerats Wikileaks sajt innehåller avslöjanden om grov brutalitet från de irakiska säkerhetsstyrkorna.
I flera fall har koalitionssoldater blundat för vad som pågick.
- De här dokumenten avslöjar detaljer från det sex år långa Irakkriget på marknivå - soldaterna på marken, deras rapporter, vad de sett, vad de säger och vad de gör, sade Wikileaks grundare Julian Assange i en intervju i CNN efter att dokumenten släppts.
Dokumenten släppte under natten till lördagen på Wikileaks hemsida, men flera ledande medieorganisationer har haft tillgång till dem i förhand.
Där framgår att amerikanska myndigheter misslyckats med att utreda hundratals fall av tortyr, våldtäkt och till och med mord som ska ha utförts av irakisk polis på ett systematiskt sätt, skriver The Guardian.
Övervåldet har bland annat bestått i misshandel med kablar, metallstänger och elchocker.
Dokumenten avslöjar att offer hängts upp i taket i vristerna. De har också bränts med cigaretter och utsätts för syraattacker utan att övergreppen lett till utredning.
Att det inte blev någon utredning är ett resultat av Frago 242, en så kallad fragmentarisk order, som utfärdades i juni 2004, ett år efter invasionen i Irak.
I den uppmanas koalitionsstyrkorna att att inte utreda någon form av överträdelse av lagen som reglerar väpnade konflikter, såsom övergrepp på fångar.

Försökte kapitulera

I dokumenten – som är så kallade händelserapporter som amerikansk militär och dess allierade skrivit ned under sex år av krig i Irak – finns också uppgifter om att besättningen på en Apahe-helikopter dödade två upprorsmän på marken – trots att de försökte kapitulera.
USA:s krigsjurist ansåg att de var legitima mål eftersom det, enligt krigsjuristen, inte var möjligt att kapitulera till en helikopter.
Enligt Guardian hade helikoptern i denna incidenten, som ska ha inträffat 2007, samma anropssignal, Crazyhorse 18, som den helikopter som av misstag dödade två Reuters-journalister och skadade två barn, en händelse som väckte internationell vrede i april i år efter att Wikileaks kommit över en video som visade en videoupptagning från helikopterns kamera.
Det går dock inte att klargöra om samma personal varit inblandad i bägge attackerna.

Utpressning

I dokumenten avslöjas också att en del av de irakiska säkerhetsstyrkorna ägnade sig åt enbart kriminell verksamhet, antingen med politiska eller ekonomiska motiv.
En polis torterade fångar i avsikt att pressa familjerna på pengar. En annan polis släppte in folk på polisstationen för att förgripa sig på en särskild fånge.
Uppgifterna är besvärande för president Barack Obama eftersom Iraks armé och polis centrala i USA:s plan att dra tillbaka sina trupper från landet, skriver New York Times.

Försökte stoppa övergrepp

Det finns också uppgifter om hur medlemmar i koalitionen gjort uppriktiga försök att stoppa övergrepp. Sedan 2006 har koalitionsstyrkorna haft militära övergångsteam som arbetat tillsammans med irakiska militärenheter och motsvarande polisteam som arbetat tillsammans med lokal polis. Dessa team gjorde vid otaliga tillfällen oanmälda besök på irakiska baser och polisstationer där de upptäckte tortyr.
Trots upptäckterna hade de ingen möjlighet att utreda händelserna utan ett specialtillstånd från högkvarteret.
Några irakiska officerare har dock avskedats och några har gripits.
– De här dokumenten avslöjar detaljer från det sex år långa Irakkriget på marknivå – soldaterna på marken, deras rapporter, vad de sett, vad de säger och vad de gör, sade Wikileaks grundare Julian Assange i en intervju i CNN efter att dokumenten släppts.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag