Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Torterades i hemlandet – utvisas av Migrationsverket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Efter händelserna i hemlandet lider Lea av svårt posttraumatisk stressyndrom, och klarar sig inte på egen hand.
Foto: Ludde Hellberg

I Filippinerna våldtogs och torterades Lea.

I dag är hon gift med väktaren Håkan, 32, och bor i Härnösand.

Nu ska hon utvisas av Migrationsverket.

– Vi ifrågasätter inte att hon mår väldigt dåligt, säger Petter Sundsten, presskommunikatör på Migrationsverket.

Att bli bränd med smält plast, slagen med käpp och våldtagen av sina anhöriga – det tillhörde verkligheten för Lea, 19, innan hon kom till Sverige.

Lea och Håkan gifte sig i somras efter att ha träffats genom en gemensam vän. Leas kusin är tillsammans med en av Håkans bästa kompisar.

Lea vill skaffa barn med Håkan, berättar hon, och skulle väldigt gärna börja jobba i Sverige.

– Jag vill jobba med barn – kanske bli dagislärare, säger hon.

I höstas sökte hon asyl i Sverige men fick avslag från Migrationsverket. De betvivlade inte att hon våldtagits och torterats – eller att hennes granne försökt mörda henne men av misstag skjutit hennes bror i ryggen – de menade helt enkelt att hon kunde bosätta sig i någon annan stad i hemlandet Filippinerna.

Stark anknytning till Sverige

Men Lea är redan gift med Håkan, så därigenom har hon vad som kallas för ”stark anknytning till Sverige”. Det innebär att hon med största sannolikhet kan få permanent uppehållstillstånd i Sverige ändå, men den ansökan måste göras från hemlandet, och tar som minst sex till tolv månader. 

Hon måste alltså åka till Filippinerna och bo där i minst ett halvår för att ha en chans att kunna komma tillbaka till sin svenske make.

I vanliga fall kanske det hade varit en hanterbar uppoffring, men det är inte så enkelt för Lea.

Efter händelserna i hemlandet lider hon av svårt posttraumatisk stressyndrom, och klarar sig inte på egen hand. Efter en första konfrontation med en handläggare på Migrationsverket som inte trodde på hennes berättelse, försökte hon ta livet av sig genom att hugga sig själv i magen med en kniv, berättar hennes make Håkan.

– Jag lyckades stoppa henne den gången, men hon har sagt att om hon skickas hem så dör hon hellre än att bli våldtagen och misshandlad igen, säger han.

Snön är det bästa med Sverige, tycker Lea.
Foto: Ludde Hellberg

"Adekvat psykologisk behandling"

Hennes läkare beskriver i ett intyg att när Lea är ensam är hon konstant rädd, får svåra panikattacker och kan bli så skräckslagen att hon kräks.

I hennes svenska läkarjournal står bland annat följande:

”Bedömer att det är av yttersta vikt att hon erbjuds en adekvat psykologisk behandling. Risken är annars stor att hon kan få permanenta symptom. Det är också av yttersta vikt att patienten inte utsätts för nya trauman eller behöver återuppleva de trauman som fört henne till detta tillstånd. Hon bör alltså inte behöva komma i kontakt med de personer som tidigare skadat henne.”

Håkan jobbar som väktare för Securitas och har en vanlig lön. Han säger att han självklart skulle följa med Lea i väntan på ett eventuellt uppehållstillstånd, men att han inte har råd att försörja henne om han inte kan jobba samtidigt.

– Det hade gått i någon månad, men ett helt år – jag har inte de pengarna, säger han.

Lea och Håkan gifte sig i Härnösand i somras.
Foto: Ludde Hellberg

”Borde vara typexempel på synnerliga skäl”

Kring bestämmelsen om att uppehållstillstånd av anknytningsskäl endast kan sökas från utlandet gör Migrationsverket dock vissa undantag. Risk för att tvingas till lång militärtjänstgöring är ett exempel, att man har barn med någon i Sverige är ett annat.

Men att man riskerar allvarliga psykiska men för livet, och sannolikt inte kan försörja sig själv på grund av svår sjukdom, är inte tillräckliga skäl.

– Det borde väl vara typexempel på synnerliga skäl, om man är så pass sjuk att man ser att det kommer att bli problem, säger Patrik Kragh Myllenberg på Familjens Jurist, Leas juridiska ombud.

– Läkarna säger explicit att om hon riskerar att träffa på sina familjemedlemmar så kommer hon att bli skadad för resten av livet. Vad är det för värden vi skyddar? Det är byråkratiska värden, inte människovärden, säger han.

Ärr efter smält plast och slag med käpp. I många år torterades Lea av sina anhöriga i Filippinerna.
Foto: Journalbilder

”Ifrågasätter inte att hon mår dåligt”

Petter Sundsten är presskommunikatör på Migrationsverket. Han menar att Lea inte är tillräckligt sjuk för att hon ska få stanna i Sverige medan hon söker uppehållstillstånd:

– Där har man ju tittat på de här intygen och både vi och migrationsdomstolen har konstaterat att hennes ohälsa inte är tillräckligt allvarlig för att hon inte ska kunna ta sig till Manilla och söka uppehållstillstånd, säger han.

Men i det här fallet måste hon ju också klara sig i upp till ett år, och det här är en person som knappt vågar gå utanför dörren.

– Vi ifrågasätter inte att hon mår väldigt dåligt, men Filippinerna är hennes hemland. Och enligt både vårt och Migrationsdomstolens beslut är hennes hälsotillstånd inte tillräckligt allvarligt för att man ska göra ett undantag från den viktiga huvudregeln att söka uppehållstillstånd från hemlandet, säger Petter Sundsten på Migrationsverket.

"Inhumant"

"Att man inte tar hänsyn till individen och familjen i ett sådant här fall – jag kan inte kalla det något annat än inhumant", säger Karin Gyllenring, advokat och grundare till Asylbyrån.

Karin Gyllenring är advokat och grundare till Asylbyrån, som specialiserar sig på uppehållstillstånd och asylrätt. Hon har haft många fall som liknar Leas, och vänder sig mot Migrationsverkets bedömningar i den här typen av ärenden.

– Det är inhumant. Att man inte tar hänsyn till individen och familjen i ett sådant här fall – jag kan inte kalla det något annat än inhumant, säger Karin Gyllenring.

Hon menar att utlänningslagen, som Migrationsverket och migrationsdomstolen hänvisar till i sina beslut, är otydlig på den här punkten.

– Egentligen står det ingenting i lagen om var personen måste befinna sig, bara att uppehållstillståndet måste vara beviljat före inresa. Man borde vara generösare med att göra undantag, säger Karin Gyllenring.

Lea har överklagat migrationsdomstolens dom till kammarrätten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.