Kvinnan försvann i Skärblacka, i närheten av Norrköping. Foto: Google earthKvinnan försvann i Skärblacka, i närheten av Norrköping. Foto: Google earth

Kvinnan försvann i Skärblacka, i närheten av Norrköping.

 Foto: Google earth
Hemvärnsmannen Torsten Ebringer, 41, hittade den försvunna 20-åriga kvinnan i Skärblacka. Foto: PrivatHemvärnsmannen Torsten Ebringer, 41, hittade den försvunna 20-åriga kvinnan i Skärblacka. Foto: Privat
Hemvärnsmannen Torsten Ebringer, 41, hittade den försvunna 20-åriga kvinnan i Skärblacka. Foto: Privat

Torsten, 41, hittade försvunnen 20-åring

Publicerad

Det blev hemvärnsmannen Torsten Ebringer, 41, som hittade den försvunna 20-åriga kvinnan i Skärblacka.

Under en gran såg han något vitt – och reagerade direkt.

– Man väntar sig det värsta. Och först var hon så nedkyld att hon inte reagerade, säger han.

Den 20-åriga kvinnan hade varit försvunnen sedan natten mellan söndag och måndag. Anhöriga kontaktade polisen på måndagen klockan 09.58.

Polis, Missing People och hemvärnet har både under dagen och kvällen sökt intensivt efter kvinnan.

– Vi går alltid ut stort i början. Det kan vara så att hon har gått ut, gjort sig illa och ligger någonstans, sa Christer Wiktorsson, räddningsledare, när kvällsinsatsen började.

Nollgradigt

Vid 19-tiden var det nollgradigt på platsen, och temperaturen sjönk allt mer. Sergeanten Torsten Ebringer var en av de cirka 45 från hemvärnet som hjälpte till med söket. Han har varit med i hemvärnet i 20 år och deltar i liknande insatser några gånger per år.

– Man försöker vara med så ofta man kan, säger han.

 

LÄS MER: Försvunnen kvinna hittades vid liv

 

När hemvärnsgruppen kom till platsen fick de veta att det var ett skogsparti som gällde för deras del.

– Vi fick uppgifter av vårt befäl, lite bakgrund om tjejen och så där. Och så tilldelades vi ett område. Det var blandad terräng med väldigt mycket kärr och skog, säger han och fortsätter:

– Vi går med en lucka på fyra meter i sådan terräng, för att se varandra och inte missa något.

Och det blev Torsten Ebringer som gjorde den avgörande iakttagelsen. Erfarenheten visar att det är viktigt att söka i granris och under träd, menar han. Frusna och vilsna personer tar ofta sin tillflykt till träd.

– Då ser jag något vitt. Och sedan när jag kommer närmre, något svart. Och vi har ju fått veta att hon hade en svart jacka. Jag är i precis läge för att se henne. Så jag ropar till de andra: "Jag ser henne", säger han.

"Beredd på det värsta"

Han rusar fram till trädet och närmar sig kvinnan, som ligger på marken.

– Man är beredd på det värsta. Och först får jag ingen respons. Hon har tagit av sig mössa och vantar, ser jag, säger han och fortsätter:

– Jag ruskar på henne och säger hennes namn. Hon börjar röra på sig, men hon är så nedkyld, så hennes röst hörs knappt.

Till slut får Torsten Ebringer kontakt med kvinnan. Han och kollegerna tar en av sina extrajackor och virar in henne i den. Då verkar kvinnan må lite bättre.

– Hon verkar först kunna gå. Men hon har så ont, på grund av att hon är nedkyld. Till slut får jag bära henne på ryggen, säger Torsten Ebringer.

Hemvärnsgruppen skickar en löpare framför sig i skogen för att hitta rätt väg ut till närmaste bilväg. Samtidigt kommunicerar de med polisens ledning, och när de når en grusväg cirka 700 meter bort i den oländiga terrängen möter polisbilar med blåljus upp. De tar över och kör henne till sjukhus.

– Nu känns det jättebra. Jag är själv från området så det var extra värdefullt att kunna göra en insats. Och att vi kunde hitta henne vid liv, säger Torsten Ebringer på måndagskvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag