ESS I KÖKET. Sushi-esset Pontus Johansson, som kom tvåa i sushi-VM för ett tag sedan, ansvarar tillsammans med Helena Persson för TorsoTwisteds nya sushibar som rymmer idel nya smaker och kombinationer. Foto: ULF RYD
ESS I KÖKET. Sushi-esset Pontus Johansson, som kom tvåa i sushi-VM för ett tag sedan, ansvarar tillsammans med Helena Persson för TorsoTwisteds nya sushibar som rymmer idel nya smaker och kombinationer.  Foto: ULF RYD

TorsoTwisted går från lyx till lagom

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. En av Sveriges lyxigaste och mest hyllade restauranger gör en helomvändning och blir "folklig gourmetkrog".
TorsoTwisted, som ligger i skuggan av Turning Torso i Malmö, vill ta sina kulinariska konster i den högre skolan till den breda publiken.
- Vi anpassar oss efter tiden, elvarätters menyer för 1 000 kronor och uppåt ligger inte i tiden just nu, säger Ljubo Mrnjavac, en av ägarna bakom den uppmärksammade gourmetkrogen i Västra Hamnen.
- Nu ändrar vi inriktning för att bli en folklig krog med priser som passar den breda publiken. Kvarterskrog med en delvis ny meny men samma köksmästare och samma innehåll.

Lyxigt folkkök
I dag drar man i gång det nya projektet och Kvällsposten har som första tidning testat det nya, lyxiga "folkköket".
Från och med i dag kan man göra en helkväll med kärestan för totalt 500 kronor, inklusive vin.
Jag testade såväl kalv rose, lättbakad röding och limeoxiderad piggvar, samtliga rätter under 200 kronor.
Vill man ha en mindre portion går det bra och man kommer undan med 125 kronor för exempelvis majskyckling.

Satsar på ål
Då kan man även ta in en sushitallrik som förrätt, ett glas av husets shiraz och hamna strax över 200 kronor per person.
Smått chockerande med tanke på att köksmästaren Erik Andersson och Twisteds nyanställde sushimästare, VM-medaljören Pontus Johansson, håller världsklass. Jag kan jämföra den "snålmeny" jag testade på TorsoTwisted med ett besök på superexklusiva Noma i Köpenhamn som har två Michelin-stjärnor.
Enda skillnaden är notan. Hos Noma kostade det runt 2 000 kronor - per person!
- Förutom att vi lagt om kursen på köket drar vi i gång en sushibar under ledning av Pon-tus. Det är sushi på en helt ny nivå, viktigt i en tid då sushibarerna blivit vår tids
gatukök.

Lägger ribban högt
Pontus lägger ribban högt och skapar nya smaksensationer inom ramen för sushikulturen, bland annat "unagi", ålsushi.
Ålagillet möter det råa, japanska köket?
- Nej ålen har en viktig roll även i det japanska sushiköket, säger Pontus.

Sushi och skumpa
En annan ny idé är att bryta sushi med champagne vilket skapar helt nya smaker. Kanske den nya tidens ostronbar om experiment slår väl ut.
Alla som säger nej till nötter i baren kan ta in en tallrik "sykomone", syltade grönsaker på japanskt vis som fungerar bra som snacks till en iskall öl eller ett glas vitt vin.
Hur blir det med nattlivet?
- Vi kommer att ha flera arrangemang varje månad med band, dj och uppträdanden. Ungefär som höstens populära klubbkoncept "By Invitation Only".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag