Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Torsken skickas till Kina och tillbaks igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den torsk du har på din tallrik har ofta tagit en lång väg för att nå dit. Torsk som säljs i svenska butiker har nämligen ofta filéats i Kina.
Foto: Malou Holm
Findus är ett av de företag som skickar sin torsk till Kina.
Foto: Produktbild Findus

Torsk som säljs i svenska butiker har ofta fiskats upp i närliggande vatten.

Men i många fall skickas matfisken till andra sidan jordklotet innan den hamnar på svenskens middagstallrik.

Omkring hälften av den torsk som säljs i Sverige tar omvägen via Kina, där den fileas och förbereds, visar en genomgång som SVT gjort.

Torsken är den näst vanligaste matfisken i Sverige, endast slagen av laxen.

Men när man som konsument köper djupfryst torsk så erbjuder förpackningarna i många fall bristfällig information kring var fisken har förberetts samt hur många gånger den har tinats upp och återfrysts.

Flera svenska storproducenter väljer att skicka torsk som fiskats upp i Atlanten till andra sidan jordklotet innan den färdiga produkten hamnar i svenska butiker. Bland dem finns matjätten Findus.

– En av fördelarna vi har i Kina i dag är att det finns väldigt mycket kompetens runt att filea för hand, så vi kan få fram en väldigt högkvalitativ produkt. Man får ut så mycket större del av fisken som kommer konsumenterna till godo och det gynnar den totala försörjningskedjan, säger Henrik Hjalmarsson, vd på Findus, till SVT.

Fiskmecka i Kina

Grossisterna Feldt's och Lobster, som främst levererar matfisk till restauranger och storkök, använder sig av samma transportväg.

I kinesiska hamnstaden Qingdao finns mer än 100 företag som bearbetar fisk.

– Vi exporterar tusentals ton av våra produkter varje år och har inte alls haft några kvalitetsproblem eller några krav på ersättning för dålig kvalitet. Våra produkter är mycket populära i Europa, säger Yichuan Gao, vd för ett stort fiskberedningsföretag i staden.

Transporten till och från Kina tar 80 dagar och under tiden hålls fisken nedfryst med hjälp dieseldrivna kylsystem. Nedfrysningen energiförsörjs av kinesiska kolkraftverk vars produktion resulterar i höga koldioxidutsläpp.

Fler företag bereder utomlands

En svensk forskningsrapport har visat att klimatfördelarna med att filea för hand inte väger upp de utsläpp som blir till i samband med transporten.

I stället hade det varit mer miljövänligt att använda den infrastruktur kring fiskhantering som finns i Sverige.

– Det alternativet hade ju varit intressant. Upplever vi att det finns ett konsumentintresse för den typen av produkt och konsumenterna är villiga att betala för den merkostnad det skulle innebära, så är det absolut intressant också, säger Henrik Hjalmarsson, vd på Findus.

Torsken som säljs på Coop fileas i Polen eller Sverige. Undermarket Änglamarks fisk fileas i Litauen.

Icas torsk fileas i Norge men samlas sedan upp i nederländska Rotterdam innan den transporteras i lastbil till Tjeckien för förpackning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.