MP-politikern Bertil Torekulls förslag om att tillfälligt stoppa invandringen har väckt starka reaktioner, Foto: Tomas LeprinceMP-politikern Bertil Torekulls förslag om att tillfälligt stoppa invandringen har väckt starka reaktioner, Foto: Tomas Leprince
MP-politikern Bertil Torekulls förslag om att tillfälligt stoppa invandringen har väckt starka reaktioner, Foto: Tomas Leprince
Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, har riktat kritik mot partikamraten. "Kriget i Syrien kommer inte ta en paus", skrev hon i ett svar till Torekull under påskdagen. Foto: Anna-Karin NilssonMaria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, har riktat kritik mot partikamraten. "Kriget i Syrien kommer inte ta en paus", skrev hon i ett svar till Torekull under påskdagen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, har riktat kritik mot partikamraten. "Kriget i Syrien kommer inte ta en paus", skrev hon i ett svar till Torekull under påskdagen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Under valrörelsen 2010 fungerade Bertil Torekull som mentor åt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: Olle SporrongUnder valrörelsen 2010 fungerade Bertil Torekull som mentor åt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: Olle Sporrong
Under valrörelsen 2010 fungerade Bertil Torekull som mentor åt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. Foto: Olle Sporrong

Torekull efter utspelet:
"Positiva reaktioner"

Publicerad

MP-politikern Bertil Torekulls förslag om ett tillfälligt stopp för invandringen har väckt starka reaktioner.

Men själv tar han kritikstormen med lugn.

– Dessvärre har det inte blivit några starka reaktioner, säger Gustav Fridolins tidigare mentor.

I sociala medier har miljöpartisten Bertil Torekulls debattartikel i Expressen under söndagen, där han föreslår ett tillfälligt stopp på invandringen, väckt känslor.

På Twitter har hans namn trendat under söndagen. Den tidigare chefredaktören för Svenska Dagbladet och grundaren av Dagens Industri anklagas i vissa läger för att vara främlingsfientlig efter debattartikeln.

Vissa tycker att Miljöpartiet borde sparka ut honom, men det finns även de som ger honom sitt stöd.

Själv tar han debatten med ro.

– Jag tycker inte att jag har fått så starka reaktioner. Men de jag har fått, bland annat i Facebookmeddelanden, har mestadels varit positiva, säger han.

Vilka reaktioner har du fått från partiet?

– Det påstås att jag har fått reaktioner från partiet, men jag har inte sett några sådana, säger Bertil Torekull.

Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för MP, har i en replik till sin partikamrat riktat skarp kritik.

Hon skriver bland annat: "Det vore katastrofalt om Sverige börjar sluta sig mot omvärlden. Kriget i Syrien kommer nämligen inte ta en paus".

Bertil Torekull är för närvarande nummer tre som ersättare till riksdagen för norra och östra Skånes valkrets.

Känner du dig fortfarande hemma i partiet?

– Jag känner mig absolut hemma. Jag anser att Miljöpartiet har ett frihetsligt arv med medlemmar som har rätt att säga sin mening. Det har funnits flera uppkäftiga företrädare som Per Gahrton och Birger Schlaug, som tagit strid för olika saker. Så länge partiet slåss för vår viktigaste existentiella fråga, miljön för oss och för våra barn i framtiden, så känner jag mig hemma.

Under valrörelsen 2010 så fungerade Torekull som mentor åt Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin.

Expressen har sökt Fridolin för en kommentar till debattartikeln, men hans pressekreterare meddelar under söndagskvällen att han inte går ett nå.

Peter Forkstam är ordförande för Miljöpartiets Skåneavdelning, som Torekull tillhör. Han instämmer i Maria Ferms kritik.

– De Gröna i Skåne tar avstånd från debattinlägget och det är tydligt att Bertil Torekull inte har stöd för de här åsikterna i vår politik. Miljöpartiet står för en värld utan gränser med fri migration och mänskliga rättigheter i fokus, säger Peter Forkstam.

Jon Karlfeldt är sammankallande för Miljöpartiets partistyrelse.

– Jag vet att det har diskuterats på Twitter om Bertil Torekull kan vara kvar i partiet. Men det är ingen som har lyft frågan om uteslutningsärende till partistyrelsen, säger Jon Karlfeldt under söndagskvällen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag