Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Torbjörn Nilsson

Anna Kinberg Batras bittra öde

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jag tror att klyftan i borgerligheten är här för att stanna – jag tror att Anna Kinberg Batra kommer till Visby för att gå, skriver Torbjörn Nilsson.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Partiet vet det. Hon vet det själv. Ändå ska Anna Kinberg Batra flygas till Visby när alla andra flyger därifrån, för att hålla ett Almedalstal som med största sannolikhet blir hennes sista.

Thomas Gür skrev ett inlägg på Facebook.

”Måndagen den 3 juli är jag i Visby på jobb. På eftermiddagen ämnar jag genomföra ett pop-up-seminarium utomhus, klockan 16.00. Jag kommer finnas utanför Visby domkyrkas västra sidoport, Västra Kyrkogatan 2, på någon av bänkarna på det fyrkantiga plan som finns utanför porten.”

Han satte rubriken:

”Invandrarpolitiken efter valet 2018”.

Ett halvt dygn senare stod åttio personer framför honom vid domkyrkans västra port. Han hade beige kostym och blå skjorta på sig då. Stod och snackade i blåsten.

Inget av det Thomas sa förvånade den som följt honom i den offentliga debatten.

Han hävdade att Sverige måste räkna med att 700 000 människor i yrkesverksam ålder inte kommer kunna försörja sig själva. Att några andra därför måste sörja för dessa individers överlevnad. Han talade om etniska och sociala motsättningar. Han sa: Ja, invandrare är överrepresenterade bland gärningsmän men också överrepresenterade bland brottsoffren. Han betonade vikten av att det utanförskap vi under lång tid sett växa fram i det svenska samhället inte tillåts gå i arv till nästa generation. 


LÄS MER: Torbjörn Nilsson är "Årets stilist" 


Det var inte innehållet som var anmärkningsvärt.

Inte heller formen, även om det förstås blev en snackis att en medelålders farbror så lätt lyckats locka massa människor till en kyrka för att se på när han spikade upp sina teser om invandring.

Nej, vad Thomas Gürs lilla event visade upp var konservatismens framgångar. En mindre men högljudd folkrörelse är nu samlad kring perspektiv som för en handfull år sedan knappt hördes i svensk offentlighet. Och denna rörelse har förmågan att kvickt samla ihop publik till en av sina skickligaste agitatorer.


Centerpartiets ledare Annie Lööf.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Gür, konsult och före detta ledarskribent på Svenska Dagbladet, var en viktig röst i nittiotalets Moderaterna. I likhet med många debattörer från den tiden återkom han för några år sedan – ett par nyanser mörkblåare – och fick med lika delar flit och frustration på sociala medier moderat efter moderat att börja omvärdera tillvaron. Det är svårt att överskatta Gürs betydelse för utvecklingen i svensk borgerlighet. Gamla ministrar och statssekreterare läser honom, och kommunalråd och ombudsmän.

Gür hånar Annie Lööf som ”infantil”. Han drar ett skämt om Anna Kinberg Batra. Han tar ifrån tårna och det uppskattas. Han är långt ifrån ensam. Ekonomen Tino Sanandaji, riksdagsledamoten Hanif Bali och teologen Ann Heberlein kan, bland många andra, sorteras in i detta nya konservativa etablissemang.

I utrymme mellan moderater och sverigedemokrater bildar de opinion och bygger upp en kraft som ingen moderat partiledning kan ignorera.

Deras framgång splittrar borgerligheten.

Man kan tänka på det den här Almedalsveckan, som väl är Anna Kinberg Batras sista som partiledare.


Anna Kinberg Batra tillsammans med partikollegorna efter sitt tal i under fjolårets Almedalsvecka.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Ett par dagar senare, tisdag kväll, och på stora scenen nere i parken vid ringmuren hade Annie Lööf just talat. Från femtielva tv-skärmar strömmade då ut analyser och ståndpunkter och en och annan vass tanke.

Alla var ense om en sak.

Att Annie Lööf som framfört ett så skickligt tal med så många vackra markeringar för öppenhet och mot högerextremister nu var borgerlighetens ledare.

Fast, vilken borgerlighet?

Den frågan ställdes aldrig.

Låg mig berätta om en annan liberal kvinna för att illustrera problematiken.

Moa Berglöf kom inte till Almedalen i år, men hon debuterade under veckan som ledarskribent i Sydsvenska Dagbladet. Där skrev hon att hon bytt partitillhörighet. I tjugo år hade hon varit moderat, men nu hon blivit centerpartist.

Berglöf är inte vem som helst. I åtta år skrev hon Fredrik Reinfeldts tal. Hon verkade i de innersta kretsarna av nollnolltalets moderata parti. Och inte är hon ensam.

Den som råkade höra Ulrica Schenström, den före detta statssekretaren, i någon av alla de paneler hon framträdde i bland Visbys seminarielokaler, fick höra en moderat som lät som om hon helst ville rösta på Annie Lööf. 

”Det är vi som är partibytarna”, löd rubriken på Berglöfs artikel.

Lika formativ som Thomas Gür är för den ena halvan av svensk borgerlighet, lika illustrativ är Moa Berglöf för den andra halvan.


Liberalernas partiledare Jan Björklund.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Detta är vad årets Almedalsvecka egentligen har handlat om.

Det har knappast märkts i rapporteringen eftersom två centrala aktörerna i detta drama först träder fram sedan det stora antalet besökare lämnat Visby. På torsdagen lyfte 55 plan från flygplatsen med destination fastlandet. På fredagen talar Jimmie Åkesson. På söndag, när bara fastboende finns kvar, ska Anna Kinberg Batra upp på scenen.

Under den här veckan har nyhetsjournalister har i stället gjort stora poänger av att Annie Lööf och Jan Björklund angripit regeringen från vänster. Åtminstone retoriskt. Som om lastgammal triangulering skulle spela någon roll i det stora hela.

Vi pratar alltså om att kontinentalplattorna i svensk inrikespolitik rör på sig.

Vi pratar om att den typ av borgerlighet som åtminstone två generationer svenskar har vuxit upp med och utgår ifrån ska finnas helt enkelt inte längre existerar.

Lite munväder om ”arbetarklass” hit och ”klyftor” dit spelar ingen roll.

Allt handlar om hur den tidigare enande kraften mellan konservativa och liberaler klarar av att hantera splittringen.

Allt handlar om det moderata partiet.  

Och om en kvinna som inte ens anlänt Almedalen ännu.


LÄS MER: Torbjörn Nilssons reportage i Expressen


Rapporten överlämnades med en kvarts fördröjning eller så. Informationen var tillförlitlig men svår för att inte säga omöjlig att säkerställa. Innebörden var denna:

Kjell Jansson, ordförande för Moderaterna i Stockholms län, skulle ha suttit på ett av lunchställena i Visby och överlagt om framtiden med några partivänner. Han skulle ha sagt att nu fick det fan vara nog. Nu skulle hon bort.

Detta skulle ha hänt i torsdags.

Om det är sant?

Oklart, som sagt.

Och vem orkar längre bry sig eller försöka reda ut alla turer i den här HBO-långa tragedin som moderata människor runt om i landet sätter upp. Ja, det är sannolikt avgörande om Stockholms län – en av platserna där motståndet mot Anna Kinberg Batra mobiliserat – faktiskt skulle våga gå ut och offentligt säga att nu måste partiet få en ny ledare. Ja, Dagens industri rapporterade för man vet inte vilken gång i ordningen om att nu hade upprorsmakarna åter satt i gång mobiliseringen mot partiledaren. Och ja, nuförtiden kan man inte ens höra tillförsikt bland dem som arbetar i Anna Kinberg Batras närhet.

Den käcka uppsynen.

Försöken att famla efter något positivt tecken.

Till och med det är borta.


Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Alldeles oavsett internintrigerna och de uppenbara problem som de partiledningskritiska har haft att finna en kandidat att samla sig kring – Ulf Kristersson hit och Elisabeth Svantesson dit eller ska vi ändå inta gubben Odenberg? – så handlar den här Almedalsveckan om det moderata parti som skulle hanterat den djupnande sprickan mellan konservativa och liberala i det som åtminstone förr har utgjort svensk borgerlighet.

Men detta parti kan uppenbarligen inte ens hantera sig självt längre.

Ska man förstå politik måste man skilja det ytliga från det verkliga.

Så jag säger vad jag tror:

Jag tror att klyftan i borgerligheten är här för att stanna.

Jag tror att Anna Kinberg Batra kommer till Visby för att gå.

Jag tror att vi kommer minnas den här veckan som den veckan en partiledare i praktiken blev avsatt.