"Jag vägrar att ta skit bara för att jag valt att bli lärare", säger Torbjörn Korssell. Foto: CECILIA LARSSON/ARBETARSKYDD
"Jag vägrar att ta skit bara för att jag valt att bli lärare", säger Torbjörn Korssell.  Foto: CECILIA LARSSON/ARBETARSKYDD

Torbjörn drabbad av det ökade skolvåldet

Publicerad
Uppdaterad
De är lärare och blir misshandlade, kränkta och förnedrade av sina elever.
Tidningen Arbetarskydd har granskat de ökande anmälningarna om hot och våld i skolan.
- Vår dörr är full av knogjärnsmärken, säger musikläraren Torbjörn Korssell.
Det bultar på dörren och någon bankar på fönstret. Det är mitt i natten hemma hos Torbjörn Korssell.
- Elever drar sig inte för att ringa hem till oss sent på nätterna. De har stulit bilen trots att den stod i garaget, och dessutom har vi ett antal gånger haft kraftig skadegörelse på vår bil. Jag vet inte hur många gånger jag varit i kontakt med polisen, säger han.

"Det värsta var förödmjukelsen"

Han är noggrann med att beskriva det han utsätts för som brottslighet.
- Som brottsoffer i ett arbetsrelaterat brott önskar man ju att arbetsgivaren kommunen skulle ställa upp med stöttning. Jag känner inte att jag får den hjälpen i tillräckligt stor utsträckning, säger han.
Torbjörn Korssell vill vara en lärare som är tydlig. Som kan säga ifrån.
- Jag vägrar att ta skit bara för att jag valt att bli lärare, säger han.
Skolan är Sveriges största arbetsplats. Här har våldet ökat de senaste åren, och till viss del ändrat karaktär. Med den nya tekniken riskerar läraren att bli uthängd på nätet där kränkningen fortsätter.
- Det finns ett enormt mörkertal. Jag vet att det finns kollegor som inte vågar prata om det, eller anmäla, säger Torbjörn Korssell.
Språkläraren Mathias Ledung sprang efter en elev ut i korridoren och sa till honom att komma tillbaka till lektionen. Plötsligt fick han ett slag, med öppen handflata, i ansiktet.
- Det sved till och jag fick en rodnad, men det värsta var förödmjukelsen, säger han.

Polisanmälan och motanmälan

Mathias Ledung tog tag i eleven och förde honom till skolans rektor. Händelsen ledde till en polisanmälan, och en motanmälan.
- Chefsåklagaren ville väcka åtal mot mig men till slut lades båda anmälningarna ner. Vad ska man göra som vuxen om man inte kan säga till när elever gör fel?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag