Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Torbjörn Andersson var lika snäll som hans bilder kunde vara hårda

1. Den sju veckor långa och fredliga studentockupationen på Himmelska Fridens torg i Peking slutade i en tragedi. Natten till söndagen den 4 juni gick Folkets befrielsearmé till attack mot studenterna med stridsvagnar. Drygt 200 civila dödades och omkring 3000 skadades. Torbjörn Andersson fortsatte att fotografera med sitt 300 mm objektiv gömd bakom en grupp studenter som uppmanade honom att fortsätta ta bilder för att världen skulle få se. För detta reportage fick han 2:a pris i klassen årets bildreportage i Årets bild och 2:a pris i årets porträttbild 1989. Andersson fick samtidigt utmärkelsen Årets pressfotograf samma år.
Foto: Torbjörn Andersson
2. I denna känslosamma bild fångade Torbjörn Andersson kriget i Bosnien i en enda ruta. Dessutom, som alla Anderssons bilder, tekniskt briljant i hur ljuset faller. För bilden vann han årets bild och årets porträttbild och reportaget den ingick i utsågs till årets bildreportage på Årets Bild 1993.
Foto: Torbjörn Andersson
3. En av Torbjörn Anderssons mest kända bilder är den på Ratko Mladic från reportaget från Bosnien 1993.
Foto: Torbjörn Andersson
4. Astrid Lindgren besöker Astrid Lindgrens värld inför sin 90-års dag. Bilden utsågs till Årets Bild 1997.
Foto: Torbjörn Andersson
5. Bildreportaget om 19-åriga Christian Swärdh utsågs till Årets bildreportage på Årets Bild 1994.
Foto: Torbjörn Andersson
Serien vann också första pris i Fuji Press Awards reportageklass samma år.
Foto: Torbjörn Andersson
7. Reportaget om adoption är ett av Torbjörn Anderssons främsta. Denna bild utsågs till Årets Bild 1998.
Foto: Torbjörn Andersson
8. Reportaget om adoption vann tredje pris i reportageklassen på Årets Bild 1998.
Foto: Torbjörn Andersson
9. 17 augusti 1999 drabbades Turkiet av en jordbävning som mätte 7,4 på richterskalan. 15 826 människor dog och förödelsen i staden Sakari var total. Bilden fick tredje pris i Årets Bild 1999.
Foto: Torbjörn Andersson
10. Pojke som dyker ner i flod i Makedonien. Bilden fick första pris i den konstnärliga klassen på Årets Bild 2001,
Foto: Torbjörn Andersson
11. Torbjörn Andersson gjorde flera fotoböcker. 2010 släpptes boken Dokument Malmö: Staden i tusen bilder som är ett tidsdokument över Malmö.
Foto: Torbjörn Andersson
12. Senast i januari hjälpte Torbjörn Andersson skoleleverna Maja Wahlberg, Elma Huskic, Linnéa Engwall och Julia Melin att ta fram en bild för att belysa att alla världens tjejer inte får gå i skolan.
Foto: Torbjörn Andersson/Tomas Le Prince
1 / 12

Torbjörn Andersson gillade inte att hålla kameran snett, han tyckte inte ens om blixtljus. Det skulle vara – på riktigt.

Och på riktigt var det. På Himmelska fridens torg i Peking, när han 1989 dokumenterade studentupproret och massakern. I Bosnien-Hercegovina, när han 1993 tog bilderna på den nonchalante krigsförbrytaren Ratko Mladic. I Makedonien, när han 2001 bevakade hur albanska separatister försökte splittra landet men skildrade frihetsdrömmarna med en ung mans simhopp. I Irak, när han 2003 tog sig till Ad Dawr och jordhålan där Saddam Hussein gömt sig.

Torbjörn Andersson föddes i Gävle och var elva år när han fick sin första kamera. Fyra år senare blev han fotoelev, flyttade sedan till Skåne och gick på fotoskola i Malmö 1958–1960 innan han började på den i dag nedlagda morgontidningen Arbetet. 1965 blev det Aftonbladet i tre år, därefter några år som frilans.

Redan nu, under de tidiga åren, radades priserna upp. ”Årets Fotbollsbild” (1:a, 1963), ”Årets Reportagekollektion” (1:a, 1963), ”Årets Sportkollektion” (3:a, 1964), ”Årets Reportagekollektion” (1:a, 1964). Men det var bara början.

På Expressen, först under 32 år som anställd och därefter som frilansmedarbetare, erkändes Torbjörn Andersson som en av världens bästa pressfotografer.

Blev ”Årets Pressfotograf” och tog ”Årets Bild”, gång på gång, och internationellt belönades han dessutom med förstapris i ”World Press Photo” och ”Fuji Euro Press Awards”.

Torbjörn Andersson var överallt, men man blir inte en legendarisk bildberättare bara av att åka till Sydafrika, Nordkorea, Rwanda eller till krigs- eller katastrofområden där nyhetsmedier flockas.

Det är inte bara i Mellanöstern som fotohistoria kan skapas, Torbjörn Andersson gjorde det också i – Vimmerby. Många minns nog bilden på Astrid Lindgren som en av hans bästa.

Torbjörn Andersson 2010 med boken "Malmö Dokument".
Foto: Ronny Johannesson

Per Svensson, Peter Kadhammar, Gunnar Johansson… när Torbjörn Andersson reste till farligheterna gjorde han det med några av Expressens bästa pennor, och alla vittnar de om en yrkesman som inte kompromissade. Som lät bilden ta tid, som kom först och som gick sist, som inte lät tekniken ta över.

Han vred inte på kameran för att få fram diagonalrörelser, han tyckte blixt gav ett onaturligt ljus. En gång, i Kosovo, jobbade han med så lång exponeringstid att kvinnan som sörjde sin mördade familj framstod just så sorglig som hon kände sig: i samma ljus som 1700-talsmålarna hade skildrat sin mörka verklighet då.

Torbjörn Andersson var lika snäll som hans bilder kunde vara hårda, och här fanns ett djupt engagemang för bildjournalistik.

Reportagen om funktionshindrade Christian Swärds examensfirande i rullstol och den nioårige boxaren Ismael Koné som var så kort att han stod på en stol i träningslokalen är några sådana exempel, fler finns samlade i böckerna ”Fem decennier” (Malmö museer) och ”Dokument Malmö” (Max Ström).

Vi var många som träffade honom under Expressentiden, men många – miljoner! – fler mötte hans bilder och de lever alltid kvar.

Torbjörn Andersson avled efter en tids sjukdom. Han blev 72 år och sörjs närmast av hustrun Karin, samt döttrarna Åsa och Cecilia med familjer. Begravningen kommer att ske i Limhamns kyrka den 24 augusti klockan 14.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.