Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Topside blir Hells Angels

Mc-klubben Topside har blivit en del av Hells Angels efter sprängattentatet mot Outlaws. Samtidigt befarar polisen en hämndattack mot klubben.
- Vi har informerat grannar och närboende om riskerna, säger Ronald Malmkvist vid kriminalpolisens underrättelsetjänst i Östergötland.
Enligt uppgifter till Dagens Nyheter är Topside nu en del av det kriminella mc-nätverket Hells Angels.
- Topside har plockat ned sin gamla skylt från klubbhuset och synts med västar som visar den nya tillhörigheten, berättar en polisman vid Rikskriminalen till tidningen.
Topside har tidigare enbart fungerat som en supporterklubb till Hells Angels. Polisens tolkning är att Hells Angels därmed indirekt tar på sig sprängdådet mot Outlaws i Åtvidaberg, där en provmedlem i Topside omkom.

Uppmärksammas i hela världen

Brottet är ännu inte löst och polisen söker ytterligare en eller flera gärningsmän för dådet. Enligt DN ska Hells Angels ha belönat Topside med ett medlemskap för insatsen. Samtidigt befarar polisen att det kan utlösa nya mc-attentat i Östergötland.
- Hotbilden mot Topside har ökat betydligt den senaste tiden. Det som hände i Åtvidaberg har uppmärksammats inom mc-kretsar i hela Europa och ute i världen, säger Ronald Malmkvist.

Går på familjerna

Enligt polisen kommer Outlaws att kräva någon form av vedergällning för sprängdådet.
- Tittar man vad som har hänt historiskt sett i såna här fall så har man gett sig på medlemmarnas familjer eller så har man eldat upp klubblokalen. En annan lösning är man har satt sig ner vid förhandlingsbordet, det har också hänt.
Har klubbarna gjort några förstärkningar?
- Det kan jag tyvärr inte berätta.
Enligt polisen kommer någon form av uppgörelse att ske inom de närmaste månaderna. Under måndagen informerade man de närboende till Topsides lokal i Åby om vilka risker som finns mot klubben.
- Vi gjorde en genomgång av hur det fungerar inom mc-världen och berättade om två tänkbara scenarion. I ett ”worst case” går man till våldsam attack och då blir det ju i princip krig, förklarar Ronald Malmkvist.