Demers avgår efter avslöjande om hemliga beslag

Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

John Demers, chef för nationell säkerhet vid USA:s justitiedepartement, avgår.

Bakgrunden är avslöjandet att justitiedepartementet i hemlighet beslagtagit telefondata från demokratiska kongressledamöter, skriver AP.

Under Donald Trumps presidentskap inledde justitiedepartementet en utredning av läckor om bland annat den då pågående utredningen av rysk påverkan på 2016 års amerikanska presidentval.

I hemlighet begärde man in metadata från Apple om konton tillhörande medlemmar av representanthusets underrättelsekommitté, rapporterade New York Times förra veckan.

Adam Schiff, som då var den högste ledamoten från Demokraterna i kommittén och i dag är dess ordförande, var en av de politiker vars data i hemlighet beslagtogs.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi sade i ett uttalande att justitiedepartementets åtgärder ”verkar vara ännu ett allvarligt angrepp på vår demokrati”.

Avslöjandet har väckt frågor om vad biträdande justitieministern John Demers visste o.

På söndagen krävde senatens demokratiske majoritetsledare Chuck Schumer att republikanen Demers antingen skulle framträda inför kongressen eller ställas inför en formell begäran om att svara på frågor om de data som justitiedepartementet begärde ut.

John Demers har haft ansvaret för justitiedepartementets avdelning för nationell säkerhet sedan februari 2018. Han kommer att lämna sin post i slutet av nästa vecka, enligt AP.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.