Tidigare ministerkandidaten Urban Ahlin (S) anklagas för sexuella trakasserier vid upprepade tillfällen. En kvinna - som arbetade nära Ahlin på riksdagskansliet - omplacerades efter att ha slagit larm. Foto: Cornelia Nordström
Tidigare ministerkandidaten Urban Ahlin (S) anklagas för sexuella trakasserier vid upprepade tillfällen. En kvinna - som arbetade nära Ahlin på riksdagskansliet - omplacerades efter att ha slagit larm. Foto: Cornelia Nordström

Toppsossen Urban Ahlin anklagas för sextrakasserier

Publicerad

Tidigare ministerkandidaten Urban Ahlin (S) anklagas för sexuella trakasserier vid upprepade tillfällen.
En kvinna - som arbetade nära Ahlin på riksdagskansliet - omplacerades efter att ha slagit larm.
Skandalen som nu skakar Socialdemokraterna har varit känd av Mona Sahlin en längre tid, enligt källor som Expressen.se talat med.
Men den tystades ned i valrörelsen.
Urban Ahlin medger i dag för Expressen.se att den kvinnliga medarbetaren känt sig kränkt - men förnekar sexuella trakasserier.

FOTNOT. Denna artikel publicerades 2010.

Enligt Expressens källor ska Socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor, Urban Ahlin, bland annat ha försökt ta sig in i medarbetarens hotellrum under en resa till Washington hösten 2008. Han anklagas också för att ha skickat sex-sms till medarbetaren under politiska möten.

Slog larm efter USA-resa

Skandalen var ett faktum när medarbetaren slog larm efter USA-resan.
- Hon fick ett nytt jobb inom andra områden i utbyte mot att hålla tyst och med löfte om att Ahlin skulle bli utmanövrerad efter valet, säger en källa till Expressen.se.
Expressen.se talade på tisdagsmorgonen med den kvinna som slog larm. Hon vill dock inte närmare kommentera händelserna.
- Jag har inget att säga nu.

Sahlin informerades

Enligt Expressens uppgiftslämnare ska partiledaren Mona Sahlin ha informerats om vad som hänt en kort tid efter USA-resan. Ändå fick Urban Ahlin fortsätta som utrikespolitisk talesperson.
Och i spekulationerna i valrörelsen pekades Ahlin ut som en tänkbar utrikesminister i en rödgrön regering.
- Många sossar har känt till historien, men de visste att om det avslöjades innan valet var det inte bra för partiet, konstaterar en uppgiftslämnare.
På Socialdemokraternas senaste partikongress, i oktober 2009, var det många som hade räknat med att Urban Ahlin skulle ta plats i partiets mäktiga verkställande utskott. Det hade han också själv.

Blev rasande

Men i stället gick platsen till riksdagsledamoten Peter Hultqvist. Ett beslut som gjorde Ahlin rasande.
Nu kommer förklaringen.
- Det var helt enkelt för många som kände till vad som hade hänt.
Expressen.se talade på tisdagsmorgonen med Mona Sahlins pressekreterare Camilla Buzaglo.
- Jag är på väg till jobbet nu, så jag kan väl höra av mig till dig lite senare, säger hon strax före klockan nio.

"Inget stämmer"

Urban Ahlin medger i en intervju med Expressen.se strax före klockan elva på tisdagsförmiddagen att den kvinnliga medarbetaren känt sig kränkt av hans beteende. Men Ahlin förnekar samtidigt att det skulle röra sig om sexuella trakasserier.
- Ingenting av det här stämmer. Jag hatar det här livet ibland, med all ryktesspridning...
Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Sven-Erik Österberg, är den som hållit i samtalen med Urban Ahlin efter händelserna. Expressen.se har sökt Österberg för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag