Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Toppskiktet som styr Nordisk ungdom

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En grupp från Nordisk ungdom sprejar ett tunnelbanespår och häller ut djurblod utanför Pressombudsmannen Ola Sigvardssons port i centrala Stockholm för att protestera mot Sigvardssons krönika om "tunnelbanerånare". De lägger sedan ut en film från aktionen på Youtube.
Foto: - -

Högerextremister i Nordisk ungdom har flera gånger sökt upp meningsmotståndare i sina aktioner - nu senaste hällde de ut djurblod utanför Pressombudsmannen Ola Sigvardssons bostad.

Expressen har kartlagt organisationens toppskikt.

- Jag tycker att det blir lite löjligt att domen dras upp, säger talesmannen Andreas Johansson som är dömd för grov misshandel och våldsamt upplopp.

Ola Sigvardsson hade som Allmänhetens Pressombudsman skrivit en krönika på sajten Medievärlden där han kritiserade att flera medier publicerat omaskade bilder på den misstänkte "tunnelbanerånaren".

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Hatkommentarerna välde in: "Ynkliga jävla kräk", "hoppas nån sätter en kula i honom", "PO är regimens smutsiga lakej" och "Om det hade drabbat dig, eller ditt barn? Hade du tyckt samma då? Skäms!"

Men från Nordisk ungdom ville man gå ett steg längre.

Samlades i Stockholm

Förra lördagen samlades ett gäng med banderoll och flaggor utanför Sigvardssons bostad i centrala Stockholm. På trottoaren hade de sprejat ett tunnelbanespår, en blodig aktivist spelade överkörd och lagt en bild på "tunnelbanerånaren".

- När jag upptäckte den här installationen, eller vad man ska kalla den, på trottoaren utanför min port då får jag säga att jag kände mig hotad. Debatten om det här hade tagit klivet från kommentatorsfältet till att befinna sig utanför min privata port, säger Ola Sigvardsson.

Sigvardsson har polisanmält händelsen.

- Polisen har i princip sagt till mig att vara försiktig, att jag ska se mig om lite mer än man brukar göra.

Från Nordisk ungdom förstår man inte att Sigvardsson känt sig hotad:

- Vilken bild får människor när de ser "högerextrem organisation hotar PO" och så är det blod utanför hans lägenhetsport? Jag själv får vibbar att det skulle vara nåt fruktansvärt men i själva verket är det fredliga ungdomar som är helt öppna och säger att vi vill bara belysa det här hemska dådet, säger Patrik Forsén, representant för Nordisk ungdom.

Är ni nöjda med utfallet?

- Absolut, det är vi. Jag tycker att vi har fått upp det här på agendan.

Expressens kartläggning av toppskiktet inom Nordisk ungdom visar att flera av dem kommer från Nationaldemokraterna. Talesmannen Andreas Johansson var också inblandad i den våldsamma högerextrema attacken på Prideparaden i Stockholm 2003.

Tar avstånd från extrema

Flera av de företrädare för Nordisk ungdom som Expressen talat med tar avstånd från att kallas högerextrema, men:

- Vi är en nationalistisk, etniskt medveten gruppering, säger Fredrik Lovén.

Talesmannen Andreas Johansson berättar vilka han anser att Nordisk ungdom företräder.

- Som vi ser det är unga, svenska män den enskilda gruppen i samhället som diskrimineras mest.


Ola Sigvardsson.
Foto: Foto: Scanpix

Heléne Lööw, docent i historia vid Uppsala universitet och expert på högerextremistiska rörelser, menar att Nordisk ungdom finns inom den högerextrema, utomparlamentariska rörelsen.

- De tillhör den här flytande världen av extremnationalister och vitmaktgrupperingar, säger hon och tillägger:

- Där finns de som lämnat Nationaldemokraterna eller Sverigedemokraterna för att ta till mer radikala metoder.

Inte den första aktionen

Expressens granskning visar att aktionen mot Sigvardsson inte var den första där Nordisk ungdom sökt upp sina meningsmotståndare.

På kvällen den 6 mars förra året gjorde ett gäng från Nordisk ungdom hembesök hos Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. De tog sig in på tomten och häftade fast ett plakat på fasaden. Ett av budskapen: "Skicka dina egna barn till Husbybadet din hycklare!"

Bakgrunden var att Helin hade mött Sverigedemokraternas Björn Söder i en debatt i SVT:s "Agenda" om ett misstänkt sexuellt ofredande på Husbybadet i Stockholm där några ensamkommande flyktingbarn anmälts.

Nordisk ungdom hade då en dryg vecka tidigare med slagord och äggkastning gett sig på den flyktingförläggning där de misstänkta bodde.

NU:s företrädare

Andreas Nyberg, 24, Göteborg
Nyberg var med och grundade Nordisk ungdom. Han var tidigare ordförande för Nationaldemokraternas ungdomsförbund. Utöver att vara representant för Nordisk ungdom Väst är han också ordförande för Svensk student som uppges vara en nationalistisk studentförening.
"Jag var en av grundarna. Det har varit en tradition, säger Nyberg till Expressen om varför han är med i Nordisk ungdom."


Kim Petrusson, 27, Kungsbacka
Petrusson har titeln vice representant för Nordisk ungdom Väst och gick med i organisationen för två månader sedan. Källor berättar för Expreseen att han finns i nätverket kring förlaget Arktos,  men själv förnekar han att har något med förlaget att göra.

"Jag gick med i Norisk ungdom för att jag länge hade saknat en kraft som förmedlade en positiv känsla för nordiska ungdomar vad gäller land, kultur, språk, historia och identitet", skriver Petrusson i ett mejl till Expressen.


Fredrik Lovén, 25, Täby
Lovén är rekryteringsansvarig för Nordisk ungdom Öst. Han uppger för Expressen att det främst var hans motstånd i FRA-frågan som först drog honom till Nordisk ungdom. Lovén uppger att han studerar vid KTH och dessförinnan på Försvarshögskolan.
"Vi är en nationalistisk, etnisk medveten gruppering, säger Lovén till Expressen om Nordisk ungdom, och tillägger:

"Det Nordisk ungdom jobbar med är symboliska aktioner i frågor som annars hamnar i skymundan. Vi är inte ute efter att hota eller trakassera meningsmotståndare."


Patrik Forsén, 28, Vallentuna
Forsén var med och grundade Nordisk ungdom och var fram till i början av året talesman. Numera är han representant för Nordisk ungdom Öst. Han har en bakgrund som aktivt i Nationaldemokraterna och kandiderade för partiet i Vallentuna 2006. Han var också en tid ordförande i ND:s ungdomsförbund. Forsén har tidigare fått strafföreläggande för våldsamt motstånd och försök till varusmuggling, ringa brott.
"Vi är emot våld, inte för våld", säger Forsén till Expressen.


Andreas Johansson, 26, Västerås
Johansson blev i början av året ny talesman för Nordisk ungdom. Han har ett förflutet inom Nationaldemokraterna men lämnade partiet 2008. 2004 dömdes han för grov misshandel och våldsamt upplopp efter den högerextrema attacken på Prideparaden året innan då journalisten Facundo Unia misshandlades.
"Nästan alla unga killar har varit med om en sån där händelse men det är inte alla som blivit dömda för det, säger Johansson till Expressen om domen mot honom.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.